Pálffy Ilona: Kilenc pártlistára lehet majd szavazni

Kilenc pártlistára lehet szavazni a májusi európai parlamenti választáson, ugyanis két jelölő szervezet nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorákban. Az NVI elnöke megalapozottnak nevezte azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint elhúzódhat Czeglédi Csaba bírósági eljárása, ugyanis a milliárdos csalással gyanúsított Czeglédi a DK jelöltjeként mentességet élvez. Pálffy Ilona az átjelentkezésekkel kapcsolatban kifejtette: reményei szerint nem fognak a tavalyi országgyűlési választásokhoz hasonló fennakadást okozni.

Forrás: Hír TV2019. 04. 25. 12:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajánlóívek hitelesítése során minden egyes aláírást ellenőriztek-mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Azt mondta, nincs törvényi szabály arra, hogy az aláírások hitelességét ellenőrizzék. Azt viszont már kérésre tudják szűrni, hogy egy adott személy nevében nem történt-e aláírás.

Kisorsolta a 11 párt listájának sorrendét is a választási bizottság és eldőlt, hogy aközül a két párt közül, akik szerda 16 óra előtt még leadták ajánlóíveiket, a törvényi feltételek miatt egyikőjük sem érte el a 20 ezer aláírást. Pálffy Ilona elmondta eldőlt, hogy összesen 9 párt fog szerepelni a szavazólapon.

Az elnök asszony arról is beszélt, hogy május 22-ig, azaz a választás előtti szerdáig át lehet jelentkezni. Hozzátette, bízik benne, hogy nem alakul majd akkora tömeg, mint amilyen a tavaly áprilisi választásokkor. Elmondta már most ellenőrzések folynak ennek megelőzése érdekében. Lesznek ahol, 25, de akár 50 fülkét is fel fognak állítani.

Az Európai Bizottság a terrorizmus és a cyber bűnözés elleni küzdelem összehangolása érdekében egy harcba hívott mindenkit az Európai Unióban. Az NVI-nek ezzel kapcsolatban rendszeresen tartanak eligazításokat. AZ NVI elnöke azt mondta valós veszélyként kell tekinteni a cyber támadásokra, hiszen a választások során eddig majdnem minden országot érte ilyen támadás.

Elmondta, a választások eredményeit 23 óráig nem hozhatják nyilvánosságra, azonban exit poll már 19 órától közölhető lesz.

Czeglédy Csaba elleni jelentős mértékben elkövetett költségvetési csalás miatt zajlik nyomozás, de felkerült az egyik párt EP-listájára. Pálffy Ilona elmondta, Czeglédy Csabára jelöltként, a választás napjáig a mentelmi jog megilleti, mely egy jogerős ítélet után szűnik csak meg, de az eljárás elhúzódhat, mivel ameddig mentelmi joggal rendelkezik a politikus addig nem folytathatnak ellene eljárást. De amennyiben Czeglédy a DK ígérete szerint Szombathelyen is elindul önkormányzati képviselőként, az önkormányzati választások lezajlásáig mentelmi joga marad.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.