Pécsen állítólag nincs pénz, Péterffyék mégis tízmilliókat költenek ügyvédekre

A szokásos szöveg szerint a kormány kivéreztette Pécset, ám ügyvédekre, jogi megbízásokra, átvilágításra több tízmilliót költenek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 13:50
Pterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Pterffy Attila pcsi ellenzki polgrmesterjellt beszl a tbb vros ellenzki polgrmesterjelltjnek kzs, a helyi nkormnyzatok napja alkalmbl tartott sajttjkoztatjn Budapesten, a Villnyi ti Konferenciakzpontban 2019. szeptember 30-n. A tjkoztatn rszt vett Karcsony Gergely ellenzki fpolgrmester-jellt, aki kijelentette, hogy az oktber 13-i vlaszts arrl is szl, hogy lesz-e mg egyltaln nkormnyzatisg, nkormnyzati politika. MTI/Mnus Mrton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kampányban önkéntesnek hazudott ügyvédek már az elmúlt másfél évben is legalább húszmillióba kerültek, de ennyi pénz és idő sem volt számukra elegendő az átvilágításhoz, most ugyanezzel a csapattal hosszabbítanak újabb, közel húszmillió forintért. Arcpirító, hogy erre van pénze az önkormányzatnak, de a munkájukat a járvány miatt elvesztő polgárok húszmilliós bértámogatási keretére nem adtak pénzt – nyilatkozta a a Bama.hu baranya megyei hírportálnak Csizmadia Péter, a Fidesz–KDNP pécsi frakcióvezetője.

Mint ismert, a Péterffy Attila polgármester nevével fémjelzett, 2019 októberében megválasztott új balliberális városvezetésnek az egyik kampányfogása volt megígérni az átláthatóságot, ennek érdekében „átvilágítás” címén ügyvédcsapatot bíztak meg, és küldtek ki különböző városi cégekhez, intézményekhez, hogy az előző városvezetés idejéből keressenek ügyeket. A politikai marketingfogásnak is beillő akciósorozat már 2019 végén elkezdődött, akkor adták az első jól fizető megbízást egy bizonyos, baloldallal szimpatizáló ügyvédkörnek.

A közelmúltban a Momentum és a DK képviselőinek Péterffy Attila polgármesternek adott ultimátumában bukkant fel újra az átvilágítás témája azért, hogy számoljon be az ezzel kapcsolatos eredményekről. Ezt követően igyekeztek néhány témát felmelegíteni, újra bedobni a köztudatba, de arról hallgatott a balliberális sajtó, hogy szinte fű alatt, a járványhelyzet kellős közepén a pécsi polgármester újabb megbízásokat adott ezeknek az ügyvédeknek. Az ezzel kapcsolatos egyszemélyes polgármesteri döntés alapján március 10-én meghozott határozatok a napokban kerültek fel a város honlapjára.

Óránként 10–14 ezer forint a tarifa

A polgármester határozatában Góbi János ügyvédet bízza meg óránként nettó 14 ezer forintért szeptember 30-ig az önkormányzati intézmények átvilágításával, amire legfeljebb 549 órát fizetnek ki. Ugyanő kapta meg az önkormányzat és a polgármesteri hivatal átvilágítását nettó 14 ezres óradíjért négyszáz óra erejéig. Bodnár Imre, a baloldali többségű városháza által kinevezett ügyvédcsapat vezetője szintén kap megbízást még egy évig. Neki – a dokumentumok szerint – a „többségi tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek és intézmények átvilágításához kapcsolódó feladatokat” kell elvégeznie legfeljebb 580 órában, nettó tízezer forintért. Péterffy egyben arra utasította az illetékes osztályvezetőt, hogy a teljes keretösszegeket szerepeltessék az idei költségvetésben, ami 24 milliós kiadást jelenthet összesen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.