Példa lehet a bencés gyermekvédelmi program

Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyre emlékezve tartják minden évben az emberi jogok világnapját.

Magyar Nemzet
2019. 12. 09. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyre emlékezve tartják minden évben az emberi jogok világnapját. Ennek kapcsán idén is átadták az alapvető jogok biztosának hivatala által 2007-ben alapított Iustitita Regnorum Fundamentum díjakat. Az elismerést kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák olyan személyeknek vagy szervezeteknek, akik vagy amelyek az alapvető jogok terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el.

Tegnap az egyik díjat Kozma Ákostól, az alapvető jogok biztosától Juhász-Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója vehette át az általa vezetett pannonhalmi gyermekvédelmi programért.

Juhász-Laczik Albin Benedek-rendi szerzetes, aki 2018 óta vezeti a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot. A díj átvételekor arról beszélt, hogy egy diszfunkcionális iskolában az alárendelteken hatalmaskodnak a felettesek, míg az elnyomottak összefognak vezetőik ellen. Ezt intézményi ősbűnnek lehet nevezni, fogalmazott az igazgató, és kijelentette: – Én nem akarok ilyen iskolában élni.

Juhász-Laczik Albin szerint a bencések közel 1500 éves regulája bemutatja, létezhet normális hierarchikus közösség is, amelyben a legkisebb tag is számít, és tudja, hogy mindig hallathatja a hangját. – A hierarchia egyetlen funkciója ugyanis a közösség szolgálata – foglalta össze a pannonhalmi gimnázium gyermekvédelmi programjának lényegét az iskola igazgatója.

– Minden emberi lény szabadon születik, és egyenlő méltósága és joga van – idézte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát Kozma Ákos a beszédében. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy hivatalának feladata ápolni a kapcsolatot minden olyan szervezettel és személlyel, amely és akik sokat tesznek azért, hogy az emberi jogok teret hódíthassanak. Kozma Ákos emlékeztetett rá, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása a társadalom minden tagjának belső igénye kell legyen, és ennek a kötelességnek általános szemléletmóddá kell válnia.

A biztos szerint a díjjal elismert pannonhalmi gyermekvédelmi program példaként szolgálhat a gyermekbántalmazások megakadályozásában és esetleges kivizsgálásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.