Példa nélküli segítség a családoknak

Csekő Imre
2019. 07. 02. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hungarikumnak nevezte a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatást Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján, és közölte, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket, ezért úgy változtatták meg a konstrukcióra vonatkozó eredeti szabályozást, hogy az már a kérelem benyújtását követően születő gyerekek után is igényelhető legyen.

Azok, akik a központi hitelinformációs rendszer listáján – passzív státusú rossz adósként – még rajta vannak ugyan, de már visszafizették minden tartozásukat, szintén igényelhetik a babaváró támogatást, amelyre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalása szerint az adósságfék külön szabályai nem vonatkoznak – ismertette Novák Katalin.

Az államtitkár elmondta, a kereskedelmi bankoknak ezáltal nem kell magasabb jövedelemhez kötniük a támogatás igénylését, ami azt jelenti, hogy elég, ha az egyik szülő minimálbért keres, mert így is törleszteni tudják a havi legfeljebb ötvenezer forintos részleteket. Ráadásul az MNB egyik állásfoglalása szerint a támogatást hitelfelvételkor 75 százalékban – azaz hét és fél millió forint erejéig – önerőként is fel lehet használni.

Már igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is, amelyről Novák Katalin elmondta, hogy zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható, és legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, maximum kétezer kilométert futott tesztautó is vásárolható belőle. E mellett a csok mellé – immár használt lakásokhoz is – felvehető kölcsön, és a bővített jelzáloghitel-elengedési program tegnaptól szintén elérhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.