Pénteki határidőkre kell figyelniük a tavasszal érettségiző diákoknak

Fontos határidőkre és teendőkre figyelmeztette hétfőn a közoktatásban tanulókat az Oktatási Hivatal. Péntekig lehet jelentkezni a május—júniusi érettségi vizsgákra, és péntek éjfél a határideje annak is, hogy valaki az e-felvételin keresztül jelentkezzen a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A középfokú oktatási intézményekbe február 18-ig lehet jelentkezni.

Magyar Idők
2019. 02. 12. 15:09
null
A felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végzős középiskolásoknak szólt az Oktatási Hivatal (OH) tegnapi közleménye, amelyben arra hívták fel a figyelmüket, hogy péntekig (február 15-ig) lehet jelentkezni a május–júniusi érettségi vizsgákra. A hivatal tájékoztatása szerint ebben az időszakban az érettségizők rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő-, pótló-, valamint javítóvizsgát tehetnek.

Idén a tavaszi érettségi vizsga időszaka május 3-tól június 28-ig tart. Az írásbeli vizsgákat május 3. és 24. között rendezik, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 5., vége június 13. A középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 17-től 28-ig tart. A hivatal kiemelte: az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat.

A szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzésekre legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni az e-felvételin keresztül. Az OH ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként kétezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be. A jelentkezéseket február 20-ig kell hitelesíteni ügyfélkapuval vagy az e-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal.

Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre, megvan a továbbtanuláshoz szükséges végzettsége, felvételi pontjainak száma eléri az adott képzésen meghatározott ponthatárt és megfelel az adott szakon előírt egyéb feltételeknek (például előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

A felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni
Fotó: Teknős Miklós

Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe. A hivatal tegnapi tájékoztatása szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén. A kitöltött dokumentumokat – a tájékoztatóban leírtak szerint – aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség.

A közleményben kitértek arra is, hogy az OH több mint 90 százalékban feldolgozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeit, és honlapján nyilvánosságra hozta azok átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

Idén a 9. évfolyamra átlagosan 49,5 pontot; a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot; a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el, ami alacsonyabb a tavalyi eredményeknél (a korábbi évek adatai is elérhetők az Oktatás.hu-n).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.