Péntekig kérhetik az EP-választás névjegyzékébe vételüket az uniós polgárok

Budapest, 2019. május 6., hétfő (MTI) – Pénteken 16 óráig kérhetik a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok, hogy vegyék fel őket a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választás névjegyzékébe.

Forrás: MTI2019. 05. 06. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 26-ai EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhelyet létesítő uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező csaknem 113 ezer európai uniós állampolgár választójogát hazája helyett Magyarországon is gyakorolhatja az EP-választáson.

Ehhez az szükséges, hogy a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérjék névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a valasztas.hu oldalon. A kérelmek benyújtására május 10-én 16 óráig van lehetőség.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig 3 096 uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. A legutóbbi, 2014. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az NVI a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 718-an vetették fel magukat a névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vételt követően az európai uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 16-áig kérheti a törlését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.