Perújítás lesz a Fenyő-merénylet ügyében

Portik Tamásnak a Fenyő János elleni merényletben játszott felbujtói szerepéről perújításban ítélkeznének. Korábban a gyilkosságért Jozef Rohácot ítélték el, akkor felbujtó nem szerepelt a perben, az új bizonyítékok alapján azonban felmerült a több bűncselekmény miatt fegyházban ülő volt olajos vállalkozó bűnössége.

2019. 08. 30. 6:14
null
Az olajos vállalkozó adhatott megbízást a kivégzésre Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perújítást indítványoz Portik Tamás esetében a Fővárosi Ítélőtáblán, tudatta tegnap a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség, miután a Fővárosi Főügyészség előterjesztésével egyetértésben úgy értékelte, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Portik adott megbízást a már jogerősen elítélt Jozef Rohácnak Fenyő János kivégzésére.

A perújítási indítvány lényege szerint Fenyő a videókazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó VICO Rt.-nek is vezérigazgatója volt. A komoly baloldali politikai kapcsolatokra támaszkodó üzletember és Gyárfás Tamás médiavállalkozó között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és személyes ellentét alakult ki. Fenyő meg akarta szerezni a Nap TV-t, amihez minden eszközt felhasznált, saját médiaportfólióját is beleértve. Rendre Gyárfásra terhelő cikkek jelentek meg a Népszavában. Gyárfás aztán a perújítás – és az ellene emelt vád – szerint 1997-ben elhatározta, hogy megöleti konkurensét, ezért 1997 szeptemberében először egy harmadik személyt – korábbi hírek szerint Tasnádi Pétert – bízott meg a feladattal, aki azt nem teljesítette, ekkor Gyárfás Portik Tamáshoz fordult.

Portik a szlovák bérgyilkos Rohácot vette rá Fenyő János kivégzésére. Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban Budán, a Margit utcában a feltorlódott forgalom miatt Mercedesében várakozó Fenyőhöz lépett, és egy Agram 2000 típusú, horvát minigéppisztollyal kivégezte.

Az olajos vállalkozó adhatott megbízást a kivégzésre
Fotó: Havran Zoltán

Az alapeljárásban a bíróság Rohácot részben a négy halálos áldozatot és húsz súlyos sérültet követelő Aranykéz utcai robbantás, részben Fenyő meg­gyilkolása miatt ítélte életfogytiglani fegyházra. A jogerős ítélet szerint az Aranykéz utcai robbantás kapcsán Portik adott megbízást Rohácnak a maffió­zó Boros „Óriás” Tamás likvidálására, ezért 13 év fegyházat kapott, míg a Fenyő-gyilkosság felbujtója akkor ismeretlen maradt. Az újonnan beszerzett bizonyítékok a korábbi bizonyítékokkal együttesen azt támasztják alá, hogy Portik Tamás adott utasítást a szlovák bűnözőnek Fenyő megölésére is.

Portik büntetőjogi felelősségre vonására perújítási eljárásban kerülhet sor, nem lehetséges vádemelés ellene, hiszen a felelősségre vonásnak egy eljárásban kell megtörténnie. A felbujtó felelőssége a több emberen elkövetett emberölésért akkor állapítható meg, ha az egymással halmazati viszonyban álló emberöléseknek tettese egy és ugyanazon személy, és a felbujtói magatartás e tettes által elkövetett legalább két emberölési részcselekményhez társul. A perújításról a Fővárosi Ítélőtábla dönt.

Mint ismeretes, július 30-án a Fővárosi Főügyészség vádat emelt Gyárfás Tamás, a Nap TV volt producere, jelenlegi nemzetközi sportvezető ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, mondván: ő bujtotta fel Portikot, hogy ölesse meg Fenyőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.