Pesszimisták világszerte a cégvezetők

A vezérigazgatók minden korábbinál pesszimistábbak a globális gazdaságot illetően: 53 százalékuk a gazdasági növekedés ütemének lassulására számít 2020-ban.

Magyar Nemzet
2020. 01. 21. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezérigazgatók minden korábbinál pesszimistábbak a globális gazdaságot illetően: 53 százalékuk a gazdasági növekedés ütemének lassulására számít 2020-ban. Ez az arány 2019-ben még 29 százalék volt, 2018-ban pedig mindössze 5 százalék – derült ki abból a felmérésből, amelyet a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon hozták nyilvánosságra.

Az idei eredmény a legpesszimistább 2012 óta, amikor is először kérdezte meg a vezérigazgatókat a témában a felmérést végző PwC. Ugyanakkor a gazdasági növekedés ütemének fokozódását előrevetítő vezérigazgatók aránya a 2019-ben mért 42 százalékról 2020-ban 22 százalékra csökkent.

A vezérigazgatók globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos pesszimizmusa különösen jelentős Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a Közel-Keleten, ahol a vezérigazgatók 63, 59, illetve 57 százaléka a következő évre alacsonyabb globális növekedést jósol.

A cégvezetők a saját cégük kilátásait illetően sem bizakodók a 2020-as évre vonatkozóan: mindössze 27 százalékuk nyilatkozta azt, hogy „nagyon bizakodó” a következő 12 hónapra nézve – ez a 2009 óta tapasztalt legalacsonyabb szint, és a tavalyi 35 százalékhoz képest is csökkenést mutat.

Bár a bizakodók aránya világszerte általában csökkent, országonként jelentős eltérés tapasztalható: a nagyobb gazdaságok közül Kínában és Indiában a legbizakodóbbak a vezérigazgatók 45 százalékos, illetve 40 százalékos arányban. Az Egyesült Államokban a cégvezetők 36 százaléka, Kanadában 27 százaléka, az Egyesült Királyságban 26 százaléka, Németországban 20 százaléka, Franciaországban 18 százaléka, Japánban pedig – ahol a vezérigazgatók a legkevésbé optimisták – a cégvezetők csupán 11 százaléka bízik abban, hogy 2020-ban növekednek a bevételeik.

A vezérigazgatók bevételnövekedési kilátásai egyébként kiváló előrejelzőnek bizonyultak a globális gazdasági növekedés tekintetében – a PwC a cégvezetők előrejelzéseinek elemzése alapján – amit 2008 óta végez – nagyon szoros összefüggést mutatott ki a vezérigazgatók 12 hónapos bevételnövekedésbe vetett bizalma, és a világgazdaság által elért tényleges növekedés között. Ha az elemzés továbbra is helytálló, a globális növekedés 2020-ban 2,4 százalékra lassulhat, ami számos becslésnél alacsonyabb, ideértve az IMF által októberben készített 3,4 százalékos növekedési előrejelzést.

Érdekes tendenciára derít fényt a felmérés: Kína az Egyesült Államokon kívül keresi a növekedés lehetőségét. A folyamatos kereskedelmi konfliktusok és a politikai feszültségek jelentősen rontják az USA vonzerejét a kínai vezérigazgatók szemében. 2018-ban a kínai cégvezetők 59 százaléka nevezte meg az Egyesült Államokat a három legnagyobb növekedési piacuk egyikeként, 2020-ban ez drámai mértékben, mindössze 11 százalékra esett vissza. Az USA vonzerejének elvesztéséből Ausztrália profitált: a kínai cégvezetők 45 százaléka már Ausztráliára tekint, mint a három legfontosabb növekedési piacának egyikére, míg két évvel ezelőtt csak 9 százalékuk nyilatkozott így.

Idén már harmadik helyre ugrott a bizonytalan gazdasági növekedés, mint a tíz legfontosabb aggály egyike, közvetlenül a kereskedelmi konfliktusok és a mindig aktuális túlszabályozottság mögé, amely ismét listavezetővé vált mint a vezérigazgatókat érintő első számú fenyegetés. Az első számú döntéshozókat a kiberfenyegetések, az éghajlatváltozás és a környezeti károk is egyre inkább aggasztják, bár a szélsőséges időjárási események növekvő száma és a témával kapcsolatos vita intenzitása ellenére az egyéb fenyegetések mértéke továbbra is túlszárnyalja a klímaváltozást.

- A világgazdaság növekedési ütemének mérséklődéséhez az is hozzájárulhat, hogy a vállalatok más fontos témákra – úgy mint a környezetvédelem és a technológiai befektetések – összpontosítanak. Előtérbe kerülhet például a jogszabályi megfelelés, hiszen a hatóságok egyre ambiciózusabb szabályokat alkotnak, melyeknek nem könnyű eleget tenni. A túlszabályozottság a cégvezetők számára az egyik leginkább aggasztó tényező – fogalmazott a felmérés kapcsán Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

A PwC 83 országban, mintegy 1600 vezérigazgató bevonásával készítette a felmérést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.