Petárdatűz és szén-monoxid mérgezés adott munkát a tűzoltóknak

A fertőzésveszély érdekében meghozott korlátozó és tiltó intézkedések ellenére is volt petárdatűz.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2021. 01. 02. 14:26
Szénmonoxidot mérnek a tűzoltók
Forrás: katasztrofavedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újév első napján írt jelentéseikben 125 segélyhívásra történő reagálást jegyeztek be a katasztrófavédelem munkatársai. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye szerint 29 tűzesetnél és 58 műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak 2020. december 31-én. A kijárási korlátozások és a pirotechnikai eszközök alkalmazását érintő szigorítások miatt a szokásosnál sokkal kevesebb tüzet okoztak a tűzijátékok: kilenc tűzeset során vidéken családi házak teteje, Budapesten pedig társasházak erkélye kapott lángra.

Szegeden egy égő szeméttárolóhoz kellett kivonulniuk szilveszter este a tűzoltóknak, a szemtanúk szerint petárdázók lobbantották lángra a kukákat. Mátészalkán egy felújítás alatt álló étteremben okozott tüzet egy tűzijáték,

a kőművesek zárt térben ünnepelték meg egy rakétával az év végét.

A nyírségi tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat, és két gázpalackot hoztak ki az étteremből.

Józsefvárosban egy társasház erkélyén volt tűz egy szomszédos erkélyről átdobott pirotechnikai eszköz miatt. Szintén Budapesten, a III. kerületben már elhasznált – kilőtt – tűzijátékos dobozok izzottak egy udvaron, a VI. kerületben egy társasház hatodik emeleti erkélyén pedig egy beépített napellenző gyulladt ki egy rádobott petárda miatt.

Tűzijáték okozta azt a tüzet is, amelyben egy ponyvaszerkezetű garázs égett le teljesen Felsőzsolcán, szerencsére a tároló üres volt. Tiszaalpáron egy családi ház teteje lobbant lángra egy eltévedt pirotechnikai eszköz miatt, szerencsére itt még idejében meg tudták fékezni a nagyobb bajt.

Dunaharasztiban egy családi ház teteje égett le. A tűzijáték okozta tűz a szomszéd telken álló járműben, illetve a két ház közötti kerítésben is kárt tett, itt a ház tulajdonosa hibázott.

Gerdén is a családfő okozott tüzet a gyerekeknek bemutatott tűzijátékkal, nyolcvan négyzetméteren égett a családi ház teteje.

A tűzoltóknak meg kellett bontaniuk a födémet a tűzijáték miatt keletkezett lángok eloltásához, a család ismerősöknél töltötte Szilveszter napját. A tűz okozta károk miatt jelenleg lakhatásra alkalmatlan lett az épület.

Nem petárda, hanem karácsonyfán meggyújtott csillagszóró miatt gyulladt ki egy társasház lakása Óbudán. A tűzoltók a lángokat megfékezték, de a lakás itt is lakhatatlanná vált, az ott élő három lakó ideiglenes elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Fotó: Katasztrófavédelem.hu

Már az év első napján ölt a szén-monoxid. Eszméletlen állapotban találtak január 1-jén kora reggel két idős embert otthonuk fürdőszobájában Pannonhalmán, az egyik sérült életét vesztette. A tűzoltók mérései kimutatták a gyilkos gázt, az előzetes szakértői vélemények szerint egy eltömített szellőzőnyílás okozta a tragédiát, ami egy pár ezer forintos, szén-monoxid-mérő, -riasztó műszer beszerelésével megelőzhető lett volna.

Január 2-án hajnalban hárman rosszul lettek szén-monoxid miatt a Békés megyei Csorváson. A tűzoltók a gázkazán mellett rendkívül magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki, a szakértők szerint rosszul kötötték be a központi fűtés berendezését. Szerencsére ebben a lakásban volt CO-mérő, így még időben észlelték a bent lakók a gáz jelenlétét, a mentők a helyszínen látták el a sérülteket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.