Pikó András a kiskeresetű dolgozók pénzén spórol

A józsefvárosi önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember idén nem számíthat akkora év végi jutalomra – 13. havi fizetésre –, mint korábban.

2019. 11. 26. 8:23
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember idén nem számíthat akkora év végi jutalomra – 13. havi fizetésre –, mint korábban – nyilatkozta Pikó András (képünkön) józsefvárosi polgármester a HVG.hu-nak. Az ellenzéki kerületvezető az interjúban úgy fogalmazott: megnézik, hogy mennyi pénzük van, és ehhez mérten kapnak majd a dolgozók juttatást karácsony előtt. Pikó takarékossággal magyarázta a döntést, és azt ígérte, hogy az egyes intézményekbe személyesen fog elmenni, hogy elmagyarázza az okokat. A jutalmak megkurtítása kapcsán a polgármester maga is elismeri, hogy ezek az emberek a legkevésbé megfizetettek, noha a legfontosabb munkát végzik.

– Az, amit most adunk nekik, nem 13. havi fizetés lesz, hanem egy olyan elismerés az egész éves munkájukért, amit megérdemelnek – fogalmazott a kerületvezető a jutalmak megkurtítása kapcsán.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hogy pontosan mennyit kapnak majd a munkavállalók, azt Atkári János fogja eldönteni – derül ki az interjúból. A Demszky-éra főpolgármester-helyettese, egykori pénzügyi vezetője nézi át az önkormányzat anyagi helyzetét.

– Leültünk beszélgetni, és kiderült, hogy őt is izgatja ez az egész, és nagyon sok mindenben egy húron pendülünk abban a tekintetben, hogy mit gondolunk egy önkormányzat gazdálkodásáról – mesélt a közös munkáról Pikó. Emlékezetes: Atkári neve felmerült a 4-es metró korrupciós ügyei kapcsán is, a politikust a fővárosi metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport is szerette volna meghallgatni.

A bérlakásállomány sorsáról szintén Atkári vizsgálata alapján dönthetnek, így Pikó jelenleg arra sem tudott válaszolni, hogy a kerületben lévő több mint ezer bérlakásból mennyit tud majd felújítani az önkormányzat és ez mennyibe fog kerülni.

– A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idejének gyakorlata tért vissza, hatalomra kerülve a baloldal mindig megszorításokkal lát munkához – rea­gált az ellenzéki polgármester kijelentéseire Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP VIII. kerületi önkormányzati képviselője a tegnapi sajtótájékoztatóján. Felidézte, hogy Józsefváros a kormánypártok vezetése alatt 2013 óta mindig előteremtette az év végi juttatás fedezetét, évente csaknem 140 millió forintot. A képviselő kiemelte: a polgármesternek a saját testületén kellene takarékoskodnia, és nem azokon, akik több megbecsülést érdemelnének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.