Pilótaiskola önkéntes karanténban

Az őcsényi repülőtéren a Multifly Kft. annak ellenére továbbra is képzi a pilótákat, hogy a 70/2020-as kormányrendelet megtiltotta az úgynevezett kontaktképzést az iskolákban. A repülőtér átalakult karanténná, a szerelők, az oktatók, a növendékek éppúgy önkéntes elzárásban vannak, mint a szakács. A hatóságok és a török nagykövetség szoros együttműködése mellett 13 török pilótanövendék végzett kedden a reptéri karanténiskolában.

2020. 04. 24. 7:47
null
A kisgép szűk fülkéjében nem lehet betartani a másfél méteres biztonsági távolságot az oktató és a növendék között Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az őcsényi repülőtéren továbbra is oktatják a pilótákat – hívta fel a kivételes helyzetre a Magyar Nemzet figyelmét egy szekszárdi olvasónk. Az, hogy a pilótaiskola jelenleg tovább működhetett, azért érdekes, mert a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 26-án megjelent 70/2020. számú kormányrendelet megtiltotta a kontaktórás képzéseket. Ez alapján az ország összes intézménye az általános alsó tagozattól az egyetemekig bezárta kapuit.

Ugyancsak felfüggesztették működésüket az országban a légijármű-vezetőket (pilótákat) oktató magáncégek is. A légügyi hatóság szakreferense még március első hetében körlevélben megkereste a repülőiskolákat üzemeltető cégeket, melyek – egy kivétellel – fel is függesztették tevékenységüket, mivel egy kisrepülőgépen, mint a Cessna, nem lehet tartani az előírt másfél méteres távolságot oktató és oktatott között.

Egy hetes oknyomozást folytattunk arról, hogy van-e/lehet-e kivétel a kormányrendelet hatálya alól? Az őcsényi füves repülőteret a 2004-ben Vaskút székhellyel bejegyzett Multifly Kft. használja. A cég főtevékenysége repülőgép, űrhajó (!) javítása, de légi áru-, személyszállítás, illetve járművezető oktatás is szerepel a tevékenységi körök között. Az ügyvezető-tulajdonos az 1968-ban született Michna Ottó, aki rally szakágban ismert autóversenyző volt korábban. A vállalkozás 2018 szeptemberében otthagyta az érsekcsanádi repülőteret és Őcsényre települt. A költözés kiváltó oka az volt, hogy a kisrepülők Érsekcsanád fölé is berepültek, a felháborodott lakók pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek, ezért távozott a cég.

A kisgép szűk fülkéjében nem lehet betartani a másfél méteres biztonsági távolságot az oktató és a növendék között
Fotó: Havran Zoltán

Megkeresésünkre, hogy milyen engedély alapján oktatnak jelenleg, Michna Ottó azt válaszolta, cége az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jóváhagyott képzőszervezeti bizonyítvány birtokában végzi tevékenységét, újabb kérdésünkre pedig kifejtette: az általuk tartott tanfolyamokra a 71/2020 (III.27.) kormányrendelet szabályai vonatkoznak, aminek speciális adottságaik miatt eleget tudnak tenni. – Az összes szakhatóság figyelemmel kíséri munkánkat – tette hozzá a cégvezető.

További érdeklődésünkre végül azt is elmondta, a járványra készülődve, de még a koronavírus elleni küzdelem kapcsán meghozott tiltó rendelet előtt átdolgozták a tanfolyam rendjét. A teljes reptéri személyzet pilótáktól a szerelőkön át a szakácsig zárt táborba, önkéntes karanténba vonult az őcsényi reptéren, és állandó egészségügyi felügyelet alatt álltak. Még a Terrorelhárítási Központ is folyamatosan ellenőrizte őket, mivel török diákjaik maradtak itt karanténiskolában, tizenhárman most kedden végeztek, egészségesek és a török nagykövetség mikrobuszán hagyták el Őcsényt és az országot. Időközben a diákok vízuma lejárt, az engedély meghosszabbítását is a karanténból intézték. Michna Ottó most az egyik dunántúli egyetemmel tárgyal a know-how adaptálásáról orvosi egyetemi körülmények közé. A doktoranduszok az őcsényi módszerrel fejezhetnék be gyakorlati félévüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.