Pilótaképző központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az ITM

Pilótaképző központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a norvégiai központú Pilot Flight Academy pilótaképző akadémia.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás értelmében 15 millió eurós beruházással hoznak létre a hévízi repülőtéren egy nemzetközi pilótaképző központot, amely kiemelten a V4 országok diákjainak nyújt 2020-tól kétéves pilótaképző tanfolyamot. A szándéknyilatkozattal mindkét fél elköteleződését fejezte ki a projekt iránt.

György László, a szaktárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta: ezzel olyan képzés jelenik meg a magyar piacon, amely a jövő hivatására készít fel, és nagy hozzáadott értéket képvisel.

Az államtitkár elmondása szerint 7 ezer pilótára van igény az unióban, de ennek jelenleg a felét tudják csak lefedni pilótaképzéssel. Frode Granlund, a Pilot Flight Academy vezetője azt hangsúlyozta, hogy jelenleg 350-en tanulnak a norvég akadémiájukon, ahol elektromos gépen és szimulátorban is oktatnak. A képzésre azért is szükség van, mert egyre több pilóta vonul nyugdíjba a légitársaságoktól. A cég ezekkel folyamatos kapcsolatban van.

Az akadémián kereskedelmi (CPL) és légitársasági (ATPL) pilóta szakszolgálati engedélyt is szerezhetnek a résztvevők, a képző intézmény jelenleg öt légitársasággal folytat tárgyalást arról, hogy a végzett hallgatókat később alkalmazzák.

A sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint egy norvég kutatás kimutatta, hogy Magyarország kiváló helyszín a pilóták képzésére, mert kedvezőek a földrajzi adottságok, és nem túl zsúfolt a légtér. A hévízi központ a már működő sandefjordi mintájára jönne létre, ahol jelenleg mintegy 350 diákot képeznek ki évente. Magyarországon hatvan hallgatóval indítják el a képzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.