Pityke harca a drogterjesztők ellen

Bátonyterenyén ismét zombik lepik el a közterületeket. Itt is, ott is habzó szájú, dizájnerdrogtól öntudatlan fiatalok fetrengenek. A Kisterenyéből és Nagybátonyból összeboronált nógrádi, kettős gyökerű egykori bányásztelepülés újratermeli a nyomort és a vele járó kábítószerezést. Úgy nőnek fel generációk, hogy munka alig, a drogosok annál gyakoribbak. Orosz István egykori maffiaellenes főnyomozó, alias Pityke azonban felvette a harcot dílerekkel.

2019. 05. 14. 11:48
null
A szervezett bűnözés terén tekintélyt szerzett főtiszt a Hír TV műsorában nyilatkozott Forrás: HÍR TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pityke – Orosz István alezredes – a szervezett bűnözés, a maffia ellen harcolt rendőrként évtizedeken át.

Amióta letette a szolgálati jelvényét és fegyverét, szülővárosában, Bátonyterenyén él. Tavaly a helybéli, 28 éves Attila a barátnőjével kokaint szállított közúton, majd meglátva a zsarukat, lenyelte a drogot.

Ma is vizsgálják, hogy a nő miért nem hívott mentőt, amikor Attila rosszul lett, később meg is halt. A fiú édesanyjának indítványára napjainkban újrakezdték a tragédia vizsgálatát, az anya szerint ugyanis kell legyen felelőse gyermeke halálának.

Pityke ismerte Attilát, halála megrázta a komor tekintetű volt nyomozót, ám nem csak ez indította arra, hogy ismét felvegye a harcot a drogdílerekkel.

A szervezett bűnözés terén tekintélyt szerzett főtiszt a Hír TV műsorában nyilatkozott
Fotó: HÍR TV

Egyre-másra ismétlődött a város utcáin a budapesti Hős utcai jelenetek sora, mondhatni, zombik jelentek meg az utcákon.

Pityke megmozgatta egykori kapcsolatait, a Nógrád megyei rendőri vezetők és a helyi rendőrkapitány is az ügy mellé állt, amihez megnyerte a város polgármesterét is.

Sorra „ütötték el” – fogták el – a drogdílereket, lecsendesedtek a kedélyek. Átmenetileg. Bár két drogterjesztő bűnszervezetet is felszámoltak, az egyik ráadásul megyéken átívelő banda volt, a lebukottak helyére újak léptek.

A következmények pedig ismét láthatók az utcákon. Így néhány napja „Pityke tanácsai” címmel ismét blogol az egykori kiváló nyomozó, aki friss tapasztalatait megosztva aktivizálta magát a világhálón.

„A szenvedélybeteg családokban felnövő gyermekek nagyon súlyos sebeket hordoznak. A városunk ebben különösen érintett. Szeretnék segíteni, hogy tisztább és élhetőbb legyen az életünk.

Az első seb. A megtévesztés sebe azt mondatja, hogy a szenvedély, legyen az alkohol vagy kábítószer, semmiség. A szenvedélybetegséget nem kell elrejteni mások vagy önmagunk elől, mert ezzel kizárjuk a lehetőségét, hogy segítsenek rajtunk.

Az a gyermek, aki így nő fel, felnőttként nem fog hinni a saját észleléseinek. A mondandómat az inspirálta, hogy ma délben beszarva és behugyozva láttam két huszonévest a város közepén” – írta a volt nyomozó május 11-én.

„A második seb. Az elszigeteltség sebe különösen marcangolja a gyermeki lelket. A gyerekek magányosan, titokban szenvednek, a családot sújtó tabu miatt elszigeteltté válnak másoktól.

Ami a legveszélyesebb, hogy a saját belső lelki világukba vezető út is lezárul. Tegnap egy tucatnyi, 6–10 év közötti kisgyermek szemtanúja volt, ahogy a drogtól eszméletlen, általuk ismert fiatal férfit kidobták egy autóból, és »barátai« magára hagyták. A fiú hörgött és fuldoklott a hányadékában.

Mentők, rendőrök, csődület, üvöltözés, őrjöngés. Néztem a gyerekek szemét. Riadt, félelemmel telt volt minden szempár” – áll a május 12-én közzétett bejegyzésben.

A Hír TV Riasztás című bűnügyi műsora még a múlt héten forgatott Nógrádban, az adást ma este sugározza a csatorna.

– Az olajpénzek abban az időben már részben tisztára voltak mosva. Vagy a szürkegazdaságban, vagy már teljesen a hófehér gazdaságban. Jöttek új impulzusok, nyilván a magyar maffia foglalkozott kábítószerrel is, voltak olyan csoportok, amelyek nagyon mélyen belenyúltak a heroin, hasis csempészésébe, a kokainterjesztésbe, de itt a léptéket úgy kell elképzelni, hogy nem kilókról beszélünk, hanem tonnákról, de aztán még mindig ott volt a magyar bűnüldözés keresztje, a magyar maffia, mi a kecskeméti maffiaperben feldolgozott csoportot hívtuk így. Ez egy olyan mérföldkő volt, ami ahhoz vezetett, hogy a mostani szervezett bűnözés ellen küzdő egységek felszínre tudtak hozni bizonyos ügyeket – elevenítette fel a múltat a Riasztásban Pityke, aki a Fenyő-ügyre és még néhány, a 90-es években történt leszámolásra is utalt.

A volt rendőr, miután visszatért szülővárosába, először meglepődött, majd felháborodott azon, amit az utcákon tapasztalt. Például hogy nem volt ritka, amikor bölcsőde, óvoda vagy általános iskola közvetlen közelében árulták és fogyasztották a drogot.

– Ilyen szakmai múlttal és ilyen tapasztalattal nekem kutya kötelességem volt, hogy odaálljak egy olyan mozgalom élére, amellyel az itt élőket segítjük, állandó információval látjuk el őket, hogy miként kell a kábítószer ellen fellépni – fogalmazott Orosz István.

Szavai szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor egy helyi drogterjesztő a második emeletről a játszótéren játszó gyerekek közé különböző tárgyakat dobált ki.

– Elhatároztuk, hogy amikor kezdődik az iskolaszezon, tavaly szeptemberben, akkor a városban a kábítószer- és droghasználattal összefüggő jelenségek ellen fellépünk, és arra buzdítunk mindenkit, hogy ne dugják homokba a fejüket, hanem tegyenek meg mindent a kábítószer-terjesztők ellen – nyilatkozta az alezredes.

Aki ismeri Pitykét, az tudja: az exrendőr fellépése nem sok jót ígér a drogdílereknek, Orosz István azonban a bűnmegelőzésnek is híve.

Gyakran maga köré gyűjti a kallódó, idejük nagy részét az utcán töltő, hátrányos helyzetű srácokat, akik főleg a roma etnikum tagjai, és többségük enni sem eszik rendesen, csak akkor, ha Pityke edzést tart nekik. Fociznak, esznek, tisztálkodnak. Igazodási pontok a világhoz.

Az önkormányzat tavaly októberben elindított, másfél évesre tervezett drogprevenciós programja – amely elsősorban az iskolai felvilágosításra fókuszál – jelenleg is folyamatban van, Pityke azonban az utcán teszi a dolgát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.