Politikai harc áldozataivá válhatnak a fővárosi kutyák

Önmagában nonszensz, hogy Budapesten külön kérni kell, hogy fogadják el a civilektől a segítséget – írja közösségi oldalán Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének az elnöke. Mint ismert, a Doktorok az Állatokért Alapítvány hárommilliós adományát visszautasította az Illatos úti Ebrendészeti telep új vezetése, holott az alapítvány kimondottan az ott élő állatok megsegítésére jött létre. Mészáros leszögezte: nincs sárga, piros, zöld, szivárványos vagy másmilyen színű állat.

2020. 09. 17. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Állatbaráti szeretettel és barátsággal üdvözöljük az új tisztségét a fővárosban, ez igazán bizakodásra adhat okot a területen – írja Szabó Rebekának címzett nyílt levelében Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének az elnöke. Karácsony Gergely főpolgármester egy hónapja nevezte ki Szabó Rebekát állatvédelmi ombudsmannak. A Magyar Állatvédők Országos Szervezete az elmúlt hetekben megpróbálta felvenni a kapcsolatot Szabóval, ám a kudarc után úgy döntöttek: nyílt levél formájában hozzák felszínre a súlyos problémákat.

– Nyilvános publikációkból tudomásomra jutott, hogy a tavalyi önkormányzati választás óta az új városvezetés – a rendészeti igazgatóság –, valamint a fővárosi állategészségügyi telep új vezetésének a hivatalba lépése óta az eddigi, csaknem egy évtizedes, a fővárosi állategészségügyi telep és állatvédelmi civil szervezetek közti, szakmailag rendkívül magas színvonalú együttműködés akadozni látszik – kezdte levelét Mészáros Gabriella. A MÁOSZ elnöke emlékeztetett: az Illatos úti ebtelep néven elhíresült, fővárosi gyepmesteri telep hatalmas változáson és fejlesztésen esett át az elmúlt 10 évben. Ez már nem az a siralomház és vesztőhely, ami a 2000-es években, illetve azelőtt volt. Köszönhető ez elsősorban a városvezetésnek, a telepvezetésnek és az onnan mentő, a telepet segítő állatvédelmi civil szervezetek összességének, akik megtalálták a közös nevezőt, és széles körű összefogást alakítottak ki a gazdátlan állatok érdekében, életének védelmében.

– Az ebtelep korábbi vezetése a 2010-es években egy regiment fejlesztést önerőből megvalósított, amely mind az ebtelep gondozásában lévő állatok magasabb színvonalú ellátását, elhelyezését biztosította, és ami a legfontosabb, azóta sem került sor az állatok helyhiány miatti túlaltatására. Túl ezen, óriási szerepet vállalt a felelős állattartás népszerűsítésében, és szakmai iránymutatása mértékadóvá vált az ország vidéki gyepmesteri telepei részére. Széles körű, rendkívül hatékony együttműködést alakított ki sok állatvédelmi civil szervezettel – sorolta Mészáros az elmúlt tíz év eredményeit, majd hozzátette: rendkívül aggasztók azonban az új vezetés által a közelmúltban véghez vitt változtatások.

– Álláspontom szerint nélkülözik a szakmai és az állatvédelmi szempontokat, amelyek hátrányosak lehetnek a telepen élő állatok számára. Ez elfogadhatatlan. Ez ellen kifejezetten tiltakozom! Óriási hiba volna egy ilyen kiemelkedően fontos járványügyi, közegészségügyi és társadalmi területen, mint az ebrendészet és az állatvédelem, ha nem szakmai alapon születnének meg a döntések, hanem politikai vagy egyéb alapon – írta Mészáros Gabriella. Hozzátette: egy állatnak egy élete van. Nincs sárga vagy piros vagy zöld vagy szivárványos vagy másmilyen színű állat.

– Itt az állatot és annak érdekeit kell szem előtt tartani. Szeretném reményemet kifejezni Ön felé a tekintetben, hogy a fővárosi állategészségügy és állatvédelem nem fog csip-csup politikai csatatérré változni – mint ismert, egy pár projekt sajnálatos módon már erre a sorsra jutott –, mert a fővárosi gazdátlan állatok innák meg a levét. Ellenkező esetben arra kellene kényszerülnöm, hogy valamennyi civil eszközt megragadjak az állatok védelme érdekében – szögezte le az állatvédelmi szakember.

Dódity Gabriella, a Doktorok az Állatokért Egyesület kuratóriumi tagja a Magyar Nemzetnek elmondta: előremutató volna Szabó Rebeka kinevezése, ha a háttérben nem ettől ellentétes folyamatok zajlanának, és nem történne meg az, ami az alapítványukkal, hogy nem veszik át tőlük azt a négymillió forintnyi támogatást, amelyet az Illatos úti kutyáknak szántak.

Dódity Gabriella

Korábban a Magyar Nemzet megírta: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál megkezdődött a tisztogatás. A vezetőt leváltották, a vezető állatorvost lefokozták, az összes szerződést felbontották, és az Illatos úti ebtelep megsegítésére létrehozott Doktorok az Állatokért Alapítvánnyal is felmondták a szerződést. Az alapítvány elnöke többször tárgyalt szóban, egyeztetett írásban az új vezetéssel, amely azonban hajthatatlan, és nem fogadja el az alapítvány négymilliós adományát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.