Politikai nagyüzem lesz ezen a héten

Erős hét várható a magyar belpolitikában, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának megnyitását megelőzően több, a nemzetközi sajtó által is figyelemmel kísért fontos rendezvényen szólal fel a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor vasárnap tartja meg évértékelőjét, amelyben áttekinti az ország elmúlt évét, illetve bejelenti a 2020-as év legfontosabb kormányzati feladatait.

2020. 02. 10. 5:50
null
A miniszterelnök várhatóan beszél majd a következő időszak kormányzati feladatairól is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor február 16-án a Várkert Bazárban tartja hagyományos, immár 22. évértékelőjét, amely a nemzetközi sajtó érdeklődésére is számot tart. A miniszterelnök várhatóan elemzi az ország helyzetét nemzetközi kitekintésben is, beszél majd az elért eredményekről, a következő időszak kihívásairól és kormányzati feladatairól. A beszédnek külön jelentőséget ad, hogy mérföldkőhöz érkezett a kormány, idén tíz éve áll az ország élén a Fidesz–KDNP-szövetség. A második, harmadik és negyedik Orbán-kormány fő vezérlőelve a nemzeti szuverenitás erősítése, ez jelenik meg a gazdasági és pénzügyi döntésekben, a külpolitikában és a szellemi életben is. A tavalyi évértékelő egyik fontos bejelentése volt a szegénység felszámolása, amiben látványos eredmények születtek, több független tanulmány és felmérés is azt mutatja, hogy az elmúlt négy évben jelentősen csökkent a szegénységben élők száma.

A miniszterelnök sajtónyilvános, egyenes adásban is közvetített évértékelőjét diplomáciai, gazdasági és pártpolitikai események sorozata vezeti fel. Orbán Viktort ma Angela Merkel német kancellár fogadja berlini hivatalában. A német szövetségi kormány által közzétett program szerint a 16 órakor kezdődő megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák állnak.

A miniszterelnök várhatóan beszél majd a következő időszak kormányzati feladatairól is
Fotó: Havran Zoltán

A kormánypártok február 12-13-i, balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén is beszédet mond a pártelnök miniszterelnök. A Fidesz és a KDNP ország­gyűlési képviselői a tárcavezetők és államtitkárok előadásain, beszámolóin is megvitatják az előttük álló tavaszi törvényhozási ülésszak ­feladatait. Amint azt a Magyar Nemzet már megírta, a tanácskozás témái között az úgynevezett börtönbiznisz megszüntetése és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeinek szigorításával kapcsolatos törvényalkotási feladatok is szerepelni fognak. Mint ismert, Orbán Viktor évnyitó nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az elmúlt időszak eseményei miatt utasítja Varga Judit igazságügyi minisztert, tekintse át a szabályozást, és a tárca dolgozza ki a megfelelő módosító javaslatokat. Nagyon fontos gazdasági adat jelenik meg pénteken, a KSH közzéteszi a negyedik negyedévi és a tavalyi év egészére vonatkozó termelési adatokat. A GDP a várakozások szerint éves szinten öt százalék körül növekedhet, ami az egyik, ha nem a legmagasabb lehet az egész Európai Unióban.A belpolitikai színtéren hozhat némi kampányhangulatot a miniszterelnöki évértékelő napján, vasárnap tartandó dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás. A Fejér megye keleti részét lefedő 4. számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly áprilisban megválasztott Pintér Tamás (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, és a két tisztség összeférhetetlen, ezért a politikus lemondott parlamenti mandátumáról. A baloldali pártok Kálló Gergely mögé sorakoztak fel, a jobbikos politikus korábban hűséget fogadott a Betyársereg szélsőjobboldali nézeteket valló vezetőjének, majd a balliberális erők felé fordult. A kormánypártok a függetlenként induló Molnár Tibort támogatják. Ezen felvezető után feb­ruár 17-én tartja a tavaszi ülésszak nyitóülését az Ország­gyűlés. A miniszterelnök hagyományosan felszólal napirend előtt, Orbán Viktor beszédére a frakcióvezetők fognak reagálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.