Politikai síkon is sok a közös kapcsolódás

A NATO és Oroszország közötti feszültség csökkentésében fontos szerepet játszhat a magyar kormányzat — értettek egyet az általunk megkérdezett szakértők, akiket arra kértünk: értékeljék Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozóját.

2019. 10. 31. 6:18
null
Ifj. Lomnici Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy szövetséges vonatkozásában az államközi viszonynak három fontos pillére van: a gazdasági, a politikai és a katonai. Ehhez képest a történeti múlt okán ez a hármas már nem ilyen egyértelmű Magyarország és Oroszország viszonyában – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán.

A Századvég jogi szakértője kiemelte: a tegnapi találkozón kiderült, a gazdasági mellett a politikai síkon is számos közös kapcsolódás van. A szakember szerint ilyen a keresztény közösségek védelme és a migrációval szembeni védekezés kérdése.

– A magyar kormányfő szóvá tette a harmadik pillért is, Magyarország NATO-tagállam lévén a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok javítását irányozza elő, hazánk ebben mindenképpen partner kíván lenni.

Ifj. Lomnici Zoltán

A szakértő a magyar–ukrán viszony kapcsán hangsúlyozta, az kifejezetten egyfajta liberálbolsevik reflex, hogy ha Ukrajnáról van szó, akkor Magyarország lépéseit kizárólag az Oroszországgal való viszony kontextusában értelmezik Nyugat-Európában. – Jelenleg egy olyan partner azonosult a magyar törekvésekkel, amely méreténél és lehetőségeinél fogva aktívabban tud hozzájárulni ennek a kezdeményezésnek a sikeréhez – értékelt ifj. Lomnici Zoltán.

– Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egyeztetésén felölelték azt a lehetséges spektrumot, amely Magyarország és Oroszország között számításba jöhet – jelentette ki lapunknak Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere.

A közgazdász fontos fejleményként emelte ki, hogy a külkereskedelmi mérleg kiegyensúlyozottabbá tételét célzó beruházásokról állapodtak meg, és például magyar élelmiszer- és gyógyszeripari cégek növelhetik a kapacitásukat Oroszországban.

Boros Imre

– A NATO és Oroszország közötti feszültség csökkentésében is fontos szerepet játszhat a magyar kormányzat, amely ezen a területen is több hangszeren képes játszani, szemben a korábbi szocia­lista vezetéssel, amely a merjünk kicsik lenni stratégiáját tűzték zászlajukra – mutatott rá. Kiemelt jelentőségű eredményként említette a keresztény közösségek védelmére kötött együttműködési megállapodást.

– Ez azért is fontos eredmény, mert a Magyarország által elkezdett projektbe már két nagyhatalom – Oroszország mellett az USA – is beszállt. E tendencia szerint később további csatlakozók is lehetnek, és ez a kooperáció megszilárdíthatja azt a szemléletet, hogy a problémához vigyük a megoldást, ne pedig a problémát hozzuk be magunkhoz, ami például a migráció kezelésében megkerülhetetlen – fejtette ki a közgazdász.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.