Politikai támogatói is bírálják a pécsi polgármestert

Nagyon kemény nyilatkozatban ment neki a szivárványos koalíció pécsi szervezeteit tömörítő Mindenki Pécsért Egyesület Péterffy Attilának. A polgármester úgy nyilatkozott, egyeztetett régi harcostársa kinevezéséről, az egyesület szerint azonban Péterffy visszaélt a járványhelyzetben kapott jogkörével.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 15:12
Pterffy Attila
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nagyon rosszul határozott Péterffy Attila, Pécs polgármestere, amikor – a rendkívüli jogrendben ráruházott hatalommal – egyszemélyben úgy döntött, hogy a város harmadik polgármesteri posztjára felkéri korábbi tanácsadóját, az MSZP-s Nyőgéri Lajost.

Péterffy Attila ezúttal rosszul döntött, kihátráltak mögüle a támogatói Fotó: MTI/Mónus Márton

Az új alpolgármester személyével – mint azt megírtuk – eleve van egy kis probléma, ugyanis

Nyőgéri nem teljesen feddhetetlen: 2013-ban bíróság ítélte el rágalmazás miatt, nem sokkal később pedig le kellett mondania elnöki tisztéről a gazdasági bizottságban, mert a NAV a cégvezetéstől és vezetői tisztségek betöltésétől is eltiltotta.

 

A Mindenki Pécsért Egyesületnek azonban kevesebb is elég, hogy Nyőgéri ellen fellépjen, Péterffyt pedig felszólítsa döntése visszavonására. Az egyesület tömöríti a szivárványos koalíció helyi erőit, és ez az a szervezet, amely Péterffyt támogatta abban, hogy a polgármesteri székbe jusson. Most azonban szembe került egymással a városvezető és eddigi támogatója. Péterffy a december 10-én későn közzétett Facebook-posztjában ezt írta a kinevezéssel kapcsolatban: „Nyőgéri Lajos a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni, személyét több körös egyeztetést követően választottam ki.”

Ezzel nem értenek egyet az egyesület tagjai, akik úgy fogalmaznak, hogy

„mérvadó jogértelmezések szerint a pécsi polgármester visszaélt a szükségállapot által ráruházott egyszemélyű döntési jogával, mert ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál.”

 

A Facebook-oldalukon közzétett közleményben továbbá azt írják: „Meggyőződésünk, hogy sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármester számára fognak majd kifizetni a városházán.”

E sorok szerint tehát az egyesületnek nem is kifejezetten Nyőgéri személyével van a gondjuk, hanem az újabb polgármester kinevezésével. Érdemes azért hozzátenni, hogy az MSZP-s politikus bekerülése az önkormányzatba növelné a párt erejét a városvezetésben.

A Mindenki Pécsért kiáltványának megfogalmazói a döntés visszavonását követelik. „Arra szólítjuk fel Péterffy Attila polgármester urat, hogy a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását, és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja” – írják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.