Politológus: A Fidesz nagyon komoly politikai győzelmet aratott

Nagyon komoly politikai győzelemnek minősítette azt Deák Dániel ECHO TV Jó reggelt! című műsorának csütörtöki adásában azt. hogy a Fidesz a politikai racionalitás talaján állva egyoldalúan felfüggesztette jogainak a gyakorlását szerdán az Európai Néppártban. A politológus rámutatott, olyan kompromisszumos megoldás született, amelynek következtében a Fidesz tagsága megmaradt, tudja érvényesíteni az akaratát az európai viták során és az Európai Néppárt tagjaként tud nekifutni az európai parlamenti választások kampányának.

Forrás: ECHO TV2019. 03. 21. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel közlése szerint néppárti politikusok többsége realizálta azt, ha az Európai Néppárt elveszíti a Fideszt, akkor az egyik legerősebb párt hagyja el a pártcsaládot és azonnal veszélybe került volna az, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság elnöke. Az elemző úgy véli, ha megtörtént volna a szakítás a magyar kormánypárt és a Néppárt között akkor az EPP-ben elmélyült volna a jobboldali identitástól való eltávolodás.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára utalva Deák Dániel emlékeztetett, a május 26-i európai parlamenti választás azért lesz sorsfordító, mert akkor ki fog derülni, hogy az európai polgárok azt akarják-e, hogy folytatódjon a Néppártban a balra tolódás, a bevándorláspárti politika, vagy pedig amellett teszik le a voksukat, hogy jöjjön létre egy új egyensúly az EPP-ben, hogy megtörténjen az Európai Néppárt megreformálása. Ha május 26-án bekövetkezik egy változás, akkor van maradása a Fidesznek a Néppártban, de ha tovább folytatódik a mostani politika, akkor – ahogy Orbán Viktor is mondta – el kell gondolkodni azon, hogy folytassák-e tovább a pártcsaládban – tette hozzá a politológus.

A teljes tartalom ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.