Pölöskei Gáborné: Maga a tudás is folyamatos megújulást igényel

Csaknem egy éves érdekegyeztetés előzte meg az új szakképzési törvény elfogadását, alaptalanok az egyeztetés hiányáról szóló kritikák – mondta a szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: HÍR TV2019. 11. 21. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem egy éves érdekegyeztetés előzte meg az új szakképzési törvény elfogadását, alaptalanok a szakmai szervezeteknek az egyeztetés hiányáról szóló kritikái – jelentette ki Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: azzal, hogy a szakképzésben oktató tanárok kikerülnek a közalkalmazotti bértábla hatálya alól, mintegy harminc százalékkal nőhet a bérük.

A törvény szerint szakképző intézmény alkalmazottja az eddigi közalkalmazotti státusz helyett most munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban állhat, ez 32.000 pedagógust érint. Azt mondják önök, hogy ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a jelenleginél magasabb bérezéshez jussanak ezek a pedagógusok, kifejtené ezt kérem? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy a szakképzés működése más, mint a köznevelés működése. A duális képzés elmélyítésével két fél vesz részt a képzésben, egyrészt az iskola, másrészt pedig a duális fél, ami egy gazdasági szereplő. A tanárok feladatai modulokba szervezhetők, sok esetben mentortevékenységet lát el a tanár, a szakképzésben a projekt vizsga felé szeretnének elmozdulni. A technológiai és technikai tudás frissen tartása folyamatos megújulást igényel, ezért is kerülnek bevonásra mérnökök és piaci szereplők. A szakoktatók és mérnöktanárok, ha a piacon próbálnának elhelyezkedni jóval magasabb bérért tehetnék meg.

Nekünk a célunk az, hogy részben a szakmai tudást behozzuk, részben pedig a bent lévő tudást benntartsuk, gyakorlatilag arról szól a dolog, hogy próbáljuk a valós piaci árakhoz, bérekhez emelni a fizetéseket és ezért is nem teszünk különbséget a szakoktatók, elméleti oktatók és közismereti tanárok között, hiszen mindenkinek egy a célja, hogy a szakmát tanítsa, különböző mértékben, de ez így van, ezért oktatókról beszélünk, egy új fogalmat vezettünk be és igen őket a munka törvénykönyve szerint egy jóval magasabb bérezési kategóriába és minősítési rendszerbe tudjuk emelni -mondta Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A teljes beszélgetés IDE kattintva tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.