Porhintés a baloldal feddhetetlenségi nyilatkozata

A baloldali pártok hallgatnak róla, vagy nyakatekert magyarázatokkal állnak elő azzal kapcsolatban: miért nem tiltakoznak amiatt, hogy a Jobbik újra indítja az antiszemita nyilatkozatairól elhíresült Bíró Lászlót, aki ellen ráadásul költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV. Az ugyanezzel és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba szintén indulhat a baloldali előválasztás egyik „feddhetetlen” jelöltjeként.

Bákonyi–Kárpáti–Hertelendy
2021. 03. 10. 14:13
null
Bíró László képviselő-jelölt sajtótájékoztatója az időközi országgyűlési képviselő választás eredményvárás után. Fotó: Ádám János Forrás: Ádám János/Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyfolytában korrupcióellenességgel és európaiassággal kampányoló baloldali pártok többsége, így a DK, az MSZP, a Párbeszéd, illetve az LMP sem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére, hogy mit szólnak ahhoz: a Jobbik elindítja a baloldal előválasztásán az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlót, aki a tavalyi szerencsi időközi választáson

ráadásul alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben.

 

A Jakab Péter Jobbik-elnöknek a Telex.hu-n tett bejelentése újra egyértelművé tette, hogy csupán porhintés az a „feddhetetlenségi nyilatkozat”, amit az előválasztáson indulóknak alá kell írniuk.

A procedúrát ugyanis éppen azért vezette be a baloldal, hogy még egyszer Bíróhoz hasonló jelöltjük ne legyen.

Ennek érdekében tették közzé A korszakváltás garanciái című dokumentumot, amely a feddhetetlenségi nyilatkozat kötelező aláírásán túl kimondja: kizárják jelöltjeik közül azokat, akiknek emberi méltóságot sértő kijelentéseik, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók „a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára”.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője

 

„Ha az átvilágítás ellenére valakiről a kampány során botrányt okozó információ kerül napvilágra – akár a Fidesz propagandamédiája útján –, akkor az ellenzéki szövetség azonnal lecserélheti a jelöltjét” – hangoztatta ekkor Fekete-Győr András.

Ehhez képest a Momentum most nyakatekert magyarázattal állt elő lapunknak, hogy miért nem tiltakoznak Bíró László indulása ellen. „Az előválasztáson bárki elindulhat, aki teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket és betartja annak szabályait. Miután a Fidesz-kormány az elmúlt tíz évben a saját képére formálta a választási törvényt, az ellenzék az előválasztásokkal tudja és fogja visszahozni Magyarországra a szabad választás lehetőségét, a kiegyenlített versenyt, melyek a demokrácia lényegi elemei – ebben mind a hat párt egyetért, ezért is döntöttünk az előválasztások mellett. Itt a választókerület lakói eldönthetik majd, hogy ki képviselje őket és ki szálljon ringbe a fideszes jelöltek ellen 2022-ben. A választóknak rendelkezésükre áll minden információ, ami alapján dönthetnek. Ez a szép a demokráciában: az igazi verseny és a döntés szabadsága” – írta a párt, ragaszkodva a szó szerinti közléshez.

De Bíró László nemcsak durva antiszemita kirohanása miatt nem indulhatna az előválasztáson, hanem mert költségvetési csalás gyanújával nyomoz ellene a NAV Tényi István,

nem utolsósorban pedig Hadházy Ákos feljelentése alapján.

Éppen ezért a Magyar Nemzet megkereste a független képviselőt is, aki konkrét válasz helyett egyik Facebook-bejegyzését ajánlotta, ami feltűnően hasonlított a Momentum mismásolására. Ebben Hadházy elsőként azt fejtegette: egyelőre tudja kezelni a „fideszes propagandasajtó” érdeklődését, hogy mit gondol azokról az előválasztáson indulókról, „akikbe valamilyen okkal belekötött a kormányoldal”, és aminek a célja szerinte az, hogy „konfliktusokat akarnak generálni az ellenzéken belül”. Hangoztatva, hogy „csak akkor győzhetünk, ha a választók többsége elhiszi nekünk, hogy 2022 után tényleg másképp mennek majd a dolgok” a független képviselő úgy fogalmazott, „eljöhet azonban a nap, amikor tényleg dilemma elé kerülnek az ellenzékiek: tényleg nyerhetnek-e, ha megkérdőjelezhető, például zsidózó, cigányozó vagy EU-s támogatásokat elcsaló jelöltekkel állnak fel”. Bejegyzésében Hadházy mégsem zárta ki, hogy ilyenek is elinduljanak, noha A korszakváltás garanciái – elvileg – éppen ezt célozná. „Biztos vagyok benne, hogy ha mégis indulnak ilyen jelöltek az előválasztáson, lesznek velük szemben kifejezetten alkalmas és rátermett emberek, akik az előválasztást megnyerve képviselik majd az ellenzéket a valódi választáson” – magyarázta Hadházy Ákos.

– Semmi meglepő nincs abban, hogy a Jobbikban az elvek semmit nem számítanak. Bíró László jelölése annak bizonyítéka, hogy a balliberális táborban sem számítanak az elvek, kizárólag a hatalom megszerzése a fontos, ahogyan ez a szerencsi időközi választáson is megmutatkozott – reagált lapunknak Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

– Bíró felvállalt antiszemitizmusa láthatóan nem riasztja el a Jobbikot attól, hogy újrajelölje – mondta a Magyar Nemzetnek Volner János. A független képviselő hozzátette:

a baloldali összefogás sem riadt vissza attól, hogy egy antiszemita jelölt mögé nyíltan beálljanak, de ha lesznek is kifogásaik Bíró jelöltségével, úgy egy politikai alku részeként Jakabék valamit kérnek majd cserébe a visszaléptetéséért.

 

Ismert: a magát a „legeurópaibb pártnak” nevező DK jelöltjeként a Gyurcsány Ferenc, az Altus és a DK jogi képviseletét egyaránt ellátó Czeglédy Csaba is elindul az előválasztáson. Czeglédy többször állt már bíróság előtt, 2003-ban pedig el is ítélték adócsalásért, de jelenleg is bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.