Portik értékesnek vélt információt akart eladni Gyurcsány Ferencnek

Portik Tamás Gyárfás Tamást akarta rávenni, hozza össze őt Gyurcsány Ferenccel. Az olajozó vállalkozó az 1998-as politikai robbantásokkal kapcsolatos információival házalt. Az persze kérdés: melyik verziót akarta eladni mentességéért az akkori miniszterelnöknek.

2021. 03. 12. 6:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb négy gyilkossági ügyben vallottak érintettek arról, hogy az Energol volt igazgatójának, Portik Tamásnak milyen szerepe lehetett azokban. A bűnbánó maffiózók pontos részleteket árultak el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrtisztjeinek az 1998-as úgynevezett politikai robbantásokról is. A Portik által titokban felvett, közte és mentora, a néhai Drobilich Gábor között zajló beszélgetésükből tudjuk,

az Energol Rt.-ben velük együtt dolgozó, szocialista kötődésű D. I.-ről azt vélték tudni, hogy ő szerveztette meg az akciósorozatot, méghozzá szerintük a kisgazdák érdekében. Ettől a merész állításuktól csak egy lépés, hogy a kisgazda kötődésű néhai katonai elhárítófőnök is előkerüljön, mint aki – egyes források szerint – az Energol Rt. mögött állt.

A Fenyő János meggyilkolásának felbujtójaként vádlott-társ Gyárfás Tamás és Portik Tamás között a 2000-es évek közepén lezajlott, Portik által titokban rögzített, a Fenyő-ügyben bizonyítékként felhasznált beszélgetések egyike is erről szólt.

A robbantásokat Portik hozta szóba, és arra kérte Gyárfást, kapcsolatai révén hozza össze Gyurcsány Ferenccel. A maffiózó azt állította a sportvezetőnek, hogy a politikai robbantásokról birtokában lévő információk az akkori kormánynak nagyon értékesek lehetnek, cserébe azt kéri, Gyurcsányék adjanak neki mentességet az ügyeiben.

Gyárfás állítja, nem hozta össze a találkozót, ám azt nem tudjuk, hogy Portik végül beszélt-e valakinek a robbantások hátteréről, az elkövetőkről, és ha igen, melyik verziót mondta el, az energolos vagy a titkosszolgálati verziót.

Az Energol Rt. egykori igazgatója előszeretettel vette föl a másokkal folytatott beszélgetéseit Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Boross Zsigmond Attila rendőr alezredes egy tanulmányában kifejtette: „külföldi megrendelői és elkövetői kör valószínűsíthető az 1998-as robbantássorozat mögött. Az ugyancsak választási évben történt eseménysor egyes szakértők szerint

a Magyar Köztársaság euro­atlanti integrációját volt hivatott nehezíteni.

A Fidesz és az FKGP egyes vezető politikusai és székházai ellen intézett támadásokkal még az Aranykéz utcai maffialeszámolás is kapcsolatba hozható.”

Emlékeztetőül: 1998. március ­16-án robbanás történt Torgyán József, az FKGP elnöke társasházi lakásánál.

1998. május 1-jén Szájer József akkori Fidesz-alelnök lakásának ajtaja előtt robbant pokolgép.

1998. június 15-én pedig a Fidesz Lendvay utcai székházánál robbant bomba. Mindegyik merényletnél cseh gyártmányú robbanóanyagot használtak. Csakúgy, mint az Aranykéz utcában 1998. július 2-án, amikor Boros Tamást robbantották fel.

Rohácról a szlovák sajtó írta meg: dolgozott a Mečiar-féle szlovák titkos­szolgálatnak, a SIS-nek is. A SIS Vladimír Mečiar kormányzása idején több, a szomszédos országokat destabilizálni kívánó akciót is végrehajtott.

Ilyen volt az Omega-akció, amelyben a SIS a pozsonyi alvilági kapcsolatain keresztül a magyar maffia egyik ismert körével együtt hajtotta végre a magyarországi robbantásokat.

Kérdés, a nyomozás melyik ­verziót tudja bizonyítani, és hogyan kötődik mindez Portik személyéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.