Portugálián keresztül nyílhat meg egy új migrációs útvonal

A várható hatások között említették, hogy megváltozhat a legális bevándorlást támogató politika.

Forrás: MTI2020. 06. 24. 13:49
null
Pozzallo, 2019. október 30. Az Ocean Viking civil hajó 104 migránssal a fedélzetén érkezik a szicíliai Pozzallo kikötõjébe 2019. október 30-án. A francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésû Orvosok határok nélkül (Msf) nem kormányzati szervezet közös hajója a bevándorlókat október 18-án vette fel a líbiai partoknál, tripoli kikötési engedély híján azonban tizenkét napig a nyílt tengeren tartózkodott. MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta Fotó: Francesco Ruta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, Portugálián át vezető migrációs útvonal nyílhat meg – olvasható a Migrációkutató Intézet gyorselemzésében, amelynek részleteit szerdán közöltek az MTI-vel.

A dokumentum szerint 2019 decemberében nyolc, 2020 januárjában tizenegy, június 6-án hét, június 15-én huszonkét illegális bevándorlót fogott el a portugál parti őrség, mindannyiukat Algarve tartományban.

Mivel az országon eddig nem haladt át a nyugat-mediterrán útvonal, ez a jelenség meglehetősen szokatlan, és az érintett önkormányzatok máris kongatják a vészharangot – tették hozzá.

A várható hatások között említették, hogy megváltozhat a legális bevándorlást támogató politika.

Az intézet szerint ez két okból is bekövetkezhet: egyrészt a járvány miatti gazdasági visszaesés jelentős munkanélküliséget generálhat, amely egyes ágazatokban nélkülözhetővé teheti az addig ott alkalmazott bevándorlókat.

Másrészt ha a marokkói embercsempészek Dél-Portugália partjait veszik célba, akkor ezen az új útvonalon nőhet az érkezésszám, ami az éledező turizmusra hátrányos következményekkel járhat.

„Ha a probléma nem is változtatja meg a portugál nemzet befogadó attitűdjét, az arra adott elégtelen válasz – ahogy ezt egyes görög frontszigeteken már láthattuk – a közvetlenül érintett helyi lakosság körében elkeseredettséget, majd fokozódó ellenérzéseket szülhet” – fogalmaztak. Hozzátették: ennek már az országos pártpolitikára és adott esetben a kül- és uniós politikára is hatása lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.