Pszichoaktív szerrel itattak át egy börtönbe küldött levelet

A rendőrség igazságügyi vegyész szakértőinek vizsgálata egyértelműen bebizonyította, hogy bódító anyagot akartak levélpapíron becsempészni egy börtönlakóhoz. A levél nem jutott át a börtön postázóján.

Végh Attila
2021. 02. 16. 15:05
BVOP
Forrás: BVOP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság pszichoaktív anyaggal visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 48 éves férfival szemben. A február 15-én vádemelési javaslattal befejezett eljárásban bebizonyosodott, hogy a gyanúsított drogot akart bejuttatni a Miskolci Büntetés-végrehajtási Intézetbe. Unokaöccse töltötte ott jogerős szabadságvesztését, a folyadékkal hígított bódítószert egy levél papírjára itatták fel. Hasonlóan a klasszikus LSD-bélyegekhez, a papírt a szájba véve az emberi nyál kioldotta volna az anyagból a drogot. A Magyar Nemzet információi szerint a nyomozás során nem merült fel gyanú, hogy a rokonok kereskedni is akartak volna a kábító hatású levelekkel, az elítélt saját fogyasztásra használata volna a szó szerint bódító sorokat tartalmazó leveleket.

A gyanúsított még 2020. június 28-án adta postára a pszichoaktív anyaggal átitatott levelet. A küldeményt le is szállították a börtönbe, az ott büntetését töltő címzetthez viszont már nem jutott el. A börtön postázójában a biztonsági előírások szerint ellenőriztek a levelet, mely első látásra ártalmatlannak tűnt. A papír ellenőrzésekor a börtönőröknek azonban feltűnt, hogy az írást nedvesség érhette.

Molnár Gábor adatvédelmi és biztonságtechnikai igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a börtönökbe küldött szerelmes leveleknél előfordul, hogy azt parfümmel itatják át. A szakértő szerint az illatszer alkoholtartalma hamar elpárolog, és csak az illatanyag nyoma marad meg. Hozzátette, kábító hatású szereknél már nehezebb a helyzet, a drogot valamilyen oldószerrel, legtöbbször acetonnal viszik bele a papírba. Az 1960-as, ’70-es évek divatos szintetikus kábítószere, az LSD esetében is ezzel az eljárással itatták a drogot a bélyeg formájú papírba. Egy bódító anyaggal átitatott levélnél is ez lehet a megoldás, ám a hordozóanyag illata megmarad a papíron. Ráadásul a tinta is másképpen viselkedik a folyadékkal átitatott papíron, akkor is, ha az eljárás után írják rá a szöveget.

A börtön biztonságtechnikai tisztjei gyanút fogtak, és még mielőtt a címzetthez eljuthatott volna a levél, a rendőrség igazságügyi vegyész szakértőivel elemeztették. A laboratóriumi anyagvizsgálat során kiderült, olyan, új pszichoaktív szernek minősülő bódítószer került a papírrostok közé, amelynek hatása megegyezik a kábítószerként ismert amfetamin hatásával.

Fotó: Police.hu

Mivel a börtönszabályok értelmében elítélthez csak a levelezési kapcsolattartóként megjelölt, a börtön személyzete által ismert, nyilvántartott feladótól kerülhet be levél – a belső tartalomba már más családtag, ismerős is írhat – nem volt nehéz azonosítani, kitől származik a tiltott szerrel átitatott levél. A gyanúsított ellen eljárás indult, melyet vádemelési javaslattal adott át a vádhatóságnak a rendőrség. Mivel a levél feladója sem először került büntetőeljárás hatálya alá, ezért nagy valószínűséggel letöltendő börtönbüntetés vár rá, ha szerencséje van, együtt raboskodhat a rokonával.

Fotó: BVOP

Gyümölcskontroll

A börtönökbe küldött vagy a látogatások alkalmával – amit jelenleg a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt minden hazai büntetés-végrehajtási intézetben megtiltottak – bevitt élelmiszer-csomagokban becsempészett alkoholnak több száz éves múltja van: befőttekben, savanyúság levében vagy éppen gyümölcsökbe injekciózva szokták alkoholhoz juttatni a fogvatartottakat. A drogot is élelmiszerekben csempészték be legtöbbször, a BVOP ezért használja azt a rendszert, hogy a büntetésüket vagy letartóztatásuk idejét töltők az alapvető élelmiszereket a börtönök házi bolthálózatán keresztül szerezhetik be a büntetés-végrehajtási intézet alszámláin tárolt számláikról. Minden más házi élelmiszer csak szigorú ellenőrzést követően juthat be a fogvatartottakhoz, a tiltott szerek azonosításához kiképzett kutyákat is alkalmaznak, a drog- és alkoholkereső ebek orrát sem egy krémes tortahab, sem egy fokhagymás kolbász illatanyaga nem tudja megtéveszteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.