Rabbikat is támogat az új zsidó vallási egyesület

A Mazsihisz vezetése felmondott neki, most új vallási egyesületet alapított a Rabbitestület vezetője, Róna Tamás – írja a Mandiner.

Forrás: mandiner.hu2020. 12. 13. 12:50
null
Fotó: MTI/Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új zsidó vallási egyesület alakult, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület, azaz ZSIMA, amelyet tíz neológ zsidó egyházi személy alapított. Az immár bejegyzett szervezet vezetője Róna Tamás, aki jelenleg is a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, annak ellenére, hogy a hazai neológiát képviselő hitközségi szövetség vezetése, Heisler András elnök nyomására, még szeptemberben felmondta a munkaviszonyát – írja a Mandiner.

Az alapító elmondta, alapvetően a koronavírus-járvány miatti hitéleti és vallási passzivitás felszámolásán, a közösségi élet megerősítésén fognak dolgozni a reményeik szerint egyre bővülő csapattal. Ugyanakkor a vallási tevékenység mellett minden olyan nevelési, oktatási, kulturális, sport, szociális és karitatív tevékenységet is felvállalnak és támogatnak, amely „harmonikussá és prosperálóvá teszi a többségi társadalom és a zsidóság együttélését”.

A hivatalos közleményben szerepel továbbá az is, hogy az „esetlegesen nem mindenben körültekintően vagy kellő potenciállal biztosított” finanszírozást igazságosabbá tennék, az elmúlt évek során a neológiától különböző okokból eltávolodó szervezetekkel való viszonyt pedig rendeznék.

Róna Tamás elmondta, itt elsősorban a Mazsihiszből korábban kivált, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséggel, valamint a chabad mozgalmat képviselő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel való viszony javítására gondolnak.

Külön figyelmet fordítanának a vidéki hitközségek támogatására, illetve a vallással kapcsolatos világi rendezvények és kutatási programok létrejöttének elősegítésére. Mindezeken túl egyedi juttatási struktúrát, illetve ösztöndíjprogramokat is terveznek indítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.