Rászorulók százezrein segít a tűzifaprogram

Elismerés övezi a kormány szociális tűzifaprogramját, melyre idén már ötmilliárd forint áll rendelkezésre. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó polgármesterek óriási segítségnek tartják az ingyenes téli tüzelőt, ugyanakkor további támogatást is remélnek.

2019. 07. 18. 10:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencedik éve hirdeti meg a Belügyminisztérium a szociális tűzifaprogramot, mellyel a tárca a rászorulók téli fűtésén igyekszik segíteni. A program a rezsicsökkentés részeként indult, és az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhatnak a támogatásra, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak tüzelőt. Míg az első évben egymilliárd forint volt a támogatás összege, idén már ötmilliárd forint a keret.

A Magyar Nemzet által megkeresett polgármesterek elismerik a program jelentőségét, még akkor is, ha az önkormányzatok számára pluszkiadást jelent a tüzelő kiszállítása és feldolgozása.

– Sok rászoruló szinte erre alapozza a téli fűtését – nyilatkozta lapunknak Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere, aki szerint ugyanakkor mindez némileg kényelmi helyzetbe hozza a rászorulókat, akik úgy állnak hozzá a számukra nyújtott segítséghez, hogy oldja meg az állam és az önkormányzat helyettük a problémát. Szabó Gellért, elismerve a támogatási rendszert, arról is beszélt, a tűzifa beszerzése, felrakodása, valamint kiszállítása komoly anyagi terhet ró a településekre.

– Különösen azon önkormányzatok, melyek nem rendelkeznek megfelelő eszközzel a rönkök szállítására, több százezer forintot fizetnek, mire a fa a rászorulókhoz kerül – mondta a polgármester, hozzátéve: a munkába minden esetben bevonják a közfoglalkoztatottakat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tűzifa kiszállításához szükséges önerőt a 660 lelket számláló Bátorligeten minden évben belekalkulálják a település költségvetésébe és a közmunkaprogramba. Antal Mihály polgármester lapunk érdeklődésére azt mondta: mindenki rászoruló, így mind a 220 család megkapja a téli tüzelőt, s miután a keretösszeg emelkedett, idén már 136 köbméter fát tudunk szétosztani. Szavai szerint a fát minden évben a nyírlugosi erdészet szállítja ki, az önkormányzat pedig egy hét alatt, már december elején eljuttatja azt a családokhoz.

– Mintegy 170 ezer forintba kerül mindez az önkormányzatnak, ami nem olyan nagy összeg, hogy ne férne bele a büdzsébe, főleg ha azt nézzük, mekkora segítséget kapunk cserébe – fogalmazott a polgármester.

Az 1780 háztartást számláló Devecseren a lakosság mintegy 20 százaléka rászoruló, akiknek elsődleges segítség az ingyenes téli tüzelő. Ferenczi Gábor polgármester azt mondta, évente 250-300 köbméter szárazfát kapnak, ekkora mennyiséget az önkormányzat képtelen lenne biztosítani. Az önerőt Devecser is tudja vállalni, ám Ferenczi szerint nagy segítséget jelentene, ha legalább a tüzelő szállítását fedezné a támogatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.