Reagált lapunknak az Európai Bizottság: nem kommentálják a Reuters hírét

A brüsszeli testület szerint jelenleg is intenzív párbeszédet folytatnak a tagállamokkal a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervekről, így egyelőre nincs miről hivatalos véleményt mondani.

2021. 02. 09. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) nem kommentálja a sajtóban megjelent szivárogtatásokat

– így reagált megkeresésünkre az uniós végrehajtó testület a Reuters hírére, miszerint Brüsszel Magyarországtól a közbeszerzési törvény módosítását kérte az uniós Helyreállítási és Rugalmassági Eszköz (RRF) forrásainak kifizetéséhez. Kedden Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt álhírnek nevezte, mondván: a kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében. A miniszter egyúttal azt kérte az EB-től, hogy tisztázza a helyzetet.

Lapunknak válaszolva a biztosi testület illetékes szóvivője arra is rávilágított:

a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervekről jelenleg is intenzív párbeszéd zajlik a tagállamok és a bizottság között. Még nem vagyunk azon a ponton, hogy tervezetekről hivatalos véleményt mondjuk

– tudatták, azt is hozzátéve: a bizottság a továbbiakban sem fog olyan még nem végleges dokumentumok, illetve azok elemeinek a véleményezésébe bocsátkozni, amelyeket a tagállamok esetlegesen nyilvánosságra hoznak. Kérdésünkre kiemelték azt is:

a tagállamoknak természetesen mindenkor követniük kell a korrupció, a csalás, illetve az összeférhetetlenség elleni küzdelemről szóló uniós és nemzeti előírásokat.

Lapunk egy másik cikkben foglalkozott vele, hogy a járvány utáni újjáépülést szolgáló pénzek, így a több mint 670 milliárd eurót magában foglaló RRF összegeinek folyósításához a tagállamoknak úgynevezett nemzeti helyreállítási terveket kell készíteniük. Ezek előállítása e sorok írásakor is zajlik. A folyamatban az Európai Bizottsággal 2021 áprilisának végéig van lehetőség a konzultációra, legkésőbb ekkor kell majd elküldeni értékelésre a finanszírozási célokat is tartalmazó, végleges nemzeti terveket. Azokat a bizottság kiértékeli, majd – a várakozások szerint még a jelenlegi portugál EU-elnökség idején – a tagállamok között is döntés születhet a támogatások első részleteinek folyósításáról.

A Reuters fent idézett cikke mindenesetre tényként kezelte, hogy a bizottság máris felszólította Budapestet a közbeszerzési törvény módosítására az uniós pénzek kifizetésének egyfajta feltételeként. A brüsszeli testület lapunknak egyébként azt is figyelmébe ajánlotta, hogy a tagállamok nemzeti tervei (így a hírügynökség által emlegetett közbeszerzési ügy, a folyósítás körülményeit befolyásoló tényezők – a szerk.) eleve csak akkor kerülnek majd uniós górcső alá, ha az RRF-ről szóló uniós rendelet már hatályban van. Erről az Európai Parlament egyébként a héten szavaz.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.