Reaktorfizikát és atomerőmű-építést is oktatnak ősztől az egyetemistáknak

Különleges képzéssel bővül a felsőoktatás palettája a következő tanévben. Ősztől hat egyetemen kezdhetik el a hallgatók elsajátítani az atomerőmű-üzemeltetés alapjait. A szemeszterenként 250 ezer forintos szakirányú továbbképzés költségeit összesen száz hallgatónál átvállalja a Paks II. Zrt.

Csókás Adrienn
2019. 06. 11. 6:24
null
A szakemberek már dolgoznak a helyreállításon Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szintre lép a nukleáris technoló­giák oktatása a hazai felsőoktatásban. A Paks II. Atomerőmű Zrt. hat egyetemmel állapodott meg arról, hogy a következő tanévtől atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki szakirányú továbbképzést indítanak.

– A hallgatók a gyakorlatban kiválóan hasznosítható tudást kaphatnak az energiaipar adott szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Összesen tizennégy tantárgyat dolgoztunk ki, ilyenek például az üzemtani alapismeretek, a nukleáris biztonság, a mag- és reaktorfizikai alapismeretek, a sugárvédelem és a dozimetria vagy éppen az atomerőművi vegyészeti ismeretek – tájékoztatta lapunkat Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a képzést elvégzők egy olyan iparágban alapozhatják meg jövőjüket, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be, nemcsak a hazai, de a nemzetközi energiaszektorban is.

A tananyagot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozták ki, a képzések is ezekben az intézményekben indulnak el. A két féléves kurzus a mérnöki alapszakokra épül, így többek közt az anyagmérnöki, energetikai mérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, járműmérnöki, mechatronikai mérnöki, villamosmérnöki végzettségűek vagy fizikus-, vegyészdiplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A mesterképzést végzettek közül pedig épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnöki, gépészeti modellezés, ipari terméktervező mérnöki, kohómérnöki, mechatronikai mérnöki vagy olaj- és gázmérnöki diplomások is jelentkezhetnek.

A tantárgyak között szerepel a nukleáris biztonság is
Fotó: Kurucz Árpád

– A jelentkezési határidőt 2019. szep­tember 15-ig tervezzük megszabni, az első tanórák pedig szeptember végén, október elején kezdődnek, a képzés nyilvántartásba vétele után – közölte lapunkkal a Debreceni Egyetem (DE), amelynek oktatói tantárgyfelelősként dolgozták ki a sugárzásvédelmi, sugárzásmérési és az atomerőművi vegyészet tárgyak anyagát.

Hozzátették: az oktatás jelentős része helyben valósul meg, várhatóan hét-nyolc oktató bevonásával, de a hallgatók Pakson is tesznek majd látogatást, illetve egyes tárgyaknál együttműködnek a BME Nukleáris Technikai Intézetével is.

– A képzés önköltséges, a díja 250 ezer forint félévenként, viszont a most kötött megállapodásnak köszönhetően a Paks II. Atomerőmű Zrt. a Debreceni Egyetemen tíz hallgatónak átvállalja a képzési díját, ők ingyen tanulhatnak. Ez a megállapodás a 2019. szeptemberi kezdésre érvényes – fogalmazott az egyetem, megjegyezve azt is, hogy elegendő számú jelentkező esetén a speciális képzést a továbbiakban is minden tanévben elindítanák.

A Paks II. támogatása révén hat egyetemen összesen százan tanulhatnak majd térítésmentesen ezen a különleges szakirányon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.