REform néven indult blog egyházi és közéleti kérdésekről

A 11 állandó szerző írásai mellett vendégszerzők cikkei, valamint szemlék is megjelennek majd.

2021. 05. 23. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

REform néven új, egyházakkal, a kereszténységgel és közéleti kérdésekkel foglalkozó blog indult, amely protestáns – és ezen belül főként református keresztyén szempontból –, valamint egyházi összefüggésekben szólal meg, és tekint a világra. A blogon a tizenegy állandó szerző írásai mellett vendégszerzők cikkei, valamint szemlék is megjelennek majd.

A REform blog létrehozóinak többsége református, közülünk mindenki valamilyen szinten szolgál az egyházban és mint írják, számukra a reformáció elsősorban a teológiai, szellemi, egyházi hagyományát jelenti.

Ha a „reform” szóra gondolunk, akkor az ecclesia semper reformanda elve is ott van ebben, azaz az egyház szüntelen reformációjának szükségessége

– írják az oldalon, hozzátéve: a történelem mozgó és változó entitás, mely újra és újra az eddigiektől elütő kihívásokat támaszt felénk, még akkor is, ha legtöbbször kiderül, hogy ez is olyan valami, ami már előfordult, csak most új köntösben jelentkezik.

A blogon arról is írnak, hogy ha a progresszió valamit támad, vagy be akar vezetni/vezettetni – legyen az emberi jogi kérdés, kulturális kérdés, identitáspolitikai vagy etikai kérdés – annak érvényesítéséhez a politikát és jogot használják fel. Azonban ha mi (keresztyénség-egyház) hozzászólunk, akkor az már „tiltott” politizálásnak van minősítve, habár sem indítéka, sem foganatosítása nincs kapcsolatban a politikával.

A frissen létrehozott REform nevű egyházi és közéleti blog szerzőgárdája Fotó: Egyházésközélet.hu

A reform tehát azt is kell jelentse, hogy a narratíva rendszert meg kell haladni, különben valóban nem szólhatunk végül semmit semmiről – a REform ennek is kísérleti tere lesz.

A REform szerzői: Győrfi Károly, Jakab Bálint, Kovács Kálmán Árpád, Márkus Tamás András, Molnár Ambrus, Martoni Molnár Sándor, Mikola Borbála, Pál László, Pocsaji Miklós, Prózsa István és Takaró János Lajos.

A blog a linkre kattintva érhető el.

Győrfi Károly íróval korábban lapunk is készített nagyinterjút, amelyet IDE kattintva olvashatnak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.