Régi és új típusú kihívásokkal kell szembenézni

Ezek között Szijjártó Péter az illegális migrációt, a kiberbiztonságot és a határon túli magyarok védelmét is kiemelte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 09. 10:50
CZUCZOR Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter
Gyõr, 2019. október 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a gyõri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium felújított refektóriumának ünnepélyes átadásán 2019. október 25-én.  MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány hatására felgyorsultak azok a változások, amelyek egy új világrend kialakulásának irányába mutatnak – hangsúlyozta Szijjártó Péter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán ezzel összefüggésben kijelentette: régi és új típusú kihívásokkal kell szembenézni, amelyek közül hat kihívást emelt ki.

Elsőként említette, hogy a gazdaság területén kialakult a globális verseny a kapacitások újraelosztásáért. Ezt követően a járvány hatására fokozódó illegális migrációról beszélt, amely már nemcsak biztonsági, kulturális, hanem egészségügyi fenyegetést is jelent. A harmadik kihívásként a kiberbiztonságot emelte ki, mondván, hogy az életünk nagy része átkerült a digitális térbe, így ezek a kérdések még fontosabbá váltak.

A tárcavezető az Európai Unió jövőjéről szóló, élesedő vitát is a kihívások között említette, azon belül pedig a Nyugat-Balkán helyzetét emelte ki. Elmondása szerint az ötödik kihívás, hogy az unió földrajzi szomszédságában lévő konfliktusok közül szinte egy sem haladt a megoldás felé az elmúlt időszakban. Hatodikként pedig a határon túli magyar közösségek védelmét nevezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.