Regina Maroncelli: A lengyel az észt és a magyar modell a legcsaládbarátabb

Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége elnöke nagyon nagy rokonszenvvel nézi azt a mozgást, ami Magyarországon van, mert a családot célozzák meg, nem az egyes embert.

Forrás: HÍR TV2019. 09. 04. 16:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy német tanulmány szerint a születésszám csökkenése 60%-nál is nagyobb mértékben annak köszönhető, hogy eltűnőben vannak a nagycsaládok.

Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége 24 tagból áll, 21 ország közreműködésével jött létre, köztük Magyarországgal. Elnökük, Regina Maroncelli a következőket mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában: „Olaszországban nagyon sokféle családmodell van, egyre több nő dolgozik, különösen északon. Több a férfi is, aki otthon segít a munkában. Sok fiatal marad a szülői házban, ez a legnagyobb újdonság és egyre kevesebb a gyermek.”

Az elnök hozzátette: A nagycsaládosok aránya Európában 13% átlagosan. Olaszországban sokkal alacsonyabb, csak 8%.

„Ez a három gyerekes, vagy annál több gyerekes családok száma. A négy gyerekeseké az 1%-ot sem éri el és ez egy súlyos demográfiai jel, mert a nagycsaládosok arányszáma nagyon sokat számít a születésszám alakulásában. Németországban kimutatta egy tanulmány, hogy a születésszám csökkenése 60%-nál is nagyobb mértékben annak köszönhető, hogy eltűnőben vannak a nagycsaládok.”

Regina Maroncelli szerint egyre nehezebb gyermeket vállalni, mert nagyobb a félelem a jövőtől, nagyok a nehézségek a városokban.

„A városok mintha egyre kevésbé lennének a gyerekekért. Egyre inkább a munkáért, az autóért, a szórakozásért élnek az emberek és kevesebb hely jut a gyerekeknek. Nincs meg az a kulturális légkör, amely szükséges ahhoz, hogy a gyerekek megtalálják a helyüket a világban. Olyanokat látok az utcákon, hogy tilos játszani például. Ez abszurd, de ez illusztrálja azt, hogy szinte ellenséges érzelmek vannak a gyerekekkel szemben.”

A Magyarországon, Lengyelországban és Észtországban bevezetett családi modellek a legérdekesebbek – fűzte hozzá az elnök.

„Itt van egy holisztikus megközelítés. Nemcsak arról van szó, hogy adunk egy kis segítséget a gyerekeknek, adunk valamilyen támogatást a szülőknek, hanem a családot 360 fokban közelítik meg. Ott vannak a fiatalok, akiket segítenek abban, hogy az életük tervét kidolgozzák, társra találjanak, ne csak dolgozzanak, gyerekeket hozzanak a világra. Ez mind egy program. Nálunk Olaszországban látunk nagy eredményeket statisztikai téren főként északon, de ott is csökken a születésszám.”

A műsorban Regina Maroncelli a következőt hangsúlyozta: „Nagyon nagy rokonszenvvel nézem ezt a mozgást, ami Magyarországon van, mert a családot célozzák meg, nem az egyes embert.”

A teljes műsort itt tekinthetik meg:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.