Rekordot döntött tavaly a szívtranszplantációk száma Magyarországon

A két magyarországi szívtranszplantációs központban 72 szívátültetést végeztek, 64-et a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, 8-at a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Forrás: MTI2020. 01. 03. 12:33
null
A szívtranszplantációs beavatkozások száma 2013 óta megemelkedett Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken az MTI-vel.

A két magyarországi szívtranszplantációs központban 72 szívátültetést végeztek, hatvannégyet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, nyolcat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

Kiemelték: a szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtja a legjobb minőségű és sokszor egyetlen gyógymódot. Az életmentő és életminőség-javító transzplantációkhoz azonban donorokra és donorszervekre van szükség. A szervek elsősorban elhunytakból, dobogó szívű agyhalottakból származnak Magyarországon és Európa szerte. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért.

2019-ben összességében is több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint a megelőző évben (168). 2019-ben Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban 440 szervátültetést hajtottak végre.

Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés ötven kórházból a szervkoordinációs irodába, 180 esetben történt szervkivétel 41 kórházban. Agyhalottból 543 szervet, élődonorból pedig harmincat távolítottak el transzplantációs céllal.

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést (köztük 23 esetben élő donorból) tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 33, a Pécsi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 40 (köztük 4 esetben élődonorból), a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszékén 40 (köztük 3 esetben élődonorból) vesátültetés történt.

Májátültetés tavaly 79 volt Magyarországon, valamennyi a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján.

A Semmelweis Egyetem – az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő – mellkassebészeti klinikáján 18 tüdőátültetés valósult meg.

Kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két hazai centrumban, Budapesten és Pécsen.

Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra, december 31-én 1435 szervátültetésre váró beteg volt rajtuk. A legtöbben vesére várnak – derül ki az OVSZ adataiból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.