Rendkívüli ülésen rendezik a bírák és ügyészek fizetésemelését

A képviselők a bírák és az ügyészek fizetésemelése érdekében módosíthatnak egy előző héten már elfogadott törvényjavaslaton a köztársasági elnök vétója után.

Forrás: MTI2019. 12. 17. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés ma rendkívüli üléssel zárja idei munkáját a kormány kezdeményezésére. A képviselők a bírák és az ügyészek fizetésemelése érdekében módosíthatnak egy előző héten már elfogadott törvényjavaslaton a köztársasági elnök vétója után.

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően kerülnek ismét terítékre az államfő által visszaküldött, az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő törvénymódosítások. A parlament előbb megvitatja a törvényalkotási bizottság előterjesztéshez benyújtott jelentését és módosító javaslatait, majd a képviselők ismét szavaznak a kétharmados támogatást igénylő indítványról.

Áder János köztársasági elnök múlt csütörtökön azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a két nappal korábban elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé.

A határozathozatal után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek.

Az Országgyűlés – várhatóan utolsó – idei ülése napirend utáni felszólalásokkal zárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.