Rendőrök ébresztették a csődbe ment bank vezetőit

Tizenkilenc személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, előállításokra, házkutatásokra kaptak parancsot a nyomozók, kilenc személyt bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak.

Magyar Nemzet
2020. 06. 17. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség bűnügyi bevetési egysége is támogatta azokat a nyomozókat, akik június 15-én reggel tizenötnél több helyszínen vettek őrizetbe budapesti polgárokat, akiknek lakóhelyén, illetve irodáiban házkutatásokat is elrendelt a hatóság. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség letartóztatásokat is kezdeményez az ügyben. Ahogyan azt az Index megírta, az egykori Széchenyi Kereskedelmi Bank egykori vezetői és tanácsadói lehetnek érintettek az összehangolt rendőri akcióban, amit alátámasztott az az információ is, hogy másnap már senkit nem lehetett elérni telefonon sem, aki valaha főállásban vagy alkalmi tanácsadóként dolgozott a bank felső vezetésében.

A rendőrség egy évek óta tartó nyomozás során beszerzett, szakértői véleményekkel megtámogatott bizonyítékok alapján rendelte el a személyi szabadságot korlátozó és a további bizonyítékok beszerzésére-lefoglalására irányuló intézkedését, amit összehangolva, egyszerre végeztek el az ügyben érintett személyek sérelmére, kizárván ezzel annak a lehetőségét, hogy értesíthessék egymást a hatósági intézkedésekről, bizonyítékokat semmisíthessenek meg.

A Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyében először hat éve rendeltek el büntetőeljárást a Magyar Nemzeti Bank feljelentése alapján, miután a hatóságokat a bűncselekmény gyanújáról tájékoztató szerv 2014. december 5-én visszavonta az érintett bank pénzügyi tevékenységre szóló engedélyeit, elrendelve a működési engedély bevonását és a teljes, tételes végelszámolást. A magyarországi banki szektorban kisbanknak számító cég már a felfüggesztés előtt csődközeli helyzetbe került, amiben felmerült a pénzintézet vezetőinek az érintettsége, személyi felelőssége is. A bank vezetőit 76 millió forint személyi bírsággal sújtotta az MNB, a bank akkori vezetője, Töröcskei István, illetve ismeretlen tettes ellen is feljelentéssel élve. Több kisebb súlyú, a pénzintézeti tevékenységet érintő mulasztás mellett a rossz hitelezési politika szabálytalan, tiltott pénzintézeti műveletnek minősülő banki hiteleken alapuló tőkeemelés miatt történt az elmarasztalás. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Büntető Törvénykönyv előírásaiba ütköző hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények miatt indított eljárást az ügyben.

Az ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei az ügyészség által 2019 decemberében hatáskörbe vont nyomozás keretében a KRNNI rendőreinek segítségével egy nagyszabású, húsz helyszínt érintő és százkilencven embert mozgósító akcióban kutatásokat tartottak és elfogásokat hajtottak végre.

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőri intézkedésekben az egykori bankigazgató, Töröcskei István és egy családtagja is érintett. A több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleménye szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt kilenc gyanúsított esetében rendelték el a bűnügyi őrizetbevételt, ami június 18-án reggel jár el, addig kell megküldenie a nyomozó hatóságnak a Fővárosi Törvényszékre az érintett gyanúsítottak letartóztatására vonatkozó indítványozást. Ibolya Tibor szerint az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsítottak a hitelezéssel kapcsolatos jogsértéseket egymás tevékenységéről tudva, azt összehangolva, bűnszervezetben követték el, amelyben a pénzintézet közvetett többségi tulajdonosa és felesége töltött be vezető szerepet.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben szerdán két férfi és egy nő letartóztatását indítványozta az ügyészség, és további öt férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezését kérte. Erről a Fővárosi Törvényszék nyomozási bírája csütörtökön dönt.

Az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa azért vonta vissza a Széchenyi Kereskedelmi Bank tevékenységi engedélyét, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

A banknál zajló negatív folyamatok, az azok révén felépült problémás hitelportfóliók, a bank működési sajátosságai olyan magas kockázatúvá váltak, ami már nem volt kezelhető felügyeleti intézkedésekkel.

A Széchenyi Kereskedelmi Banknak mintegy 1600 betétes ügyfele volt, az akkori mérlegfőösszeg alapján számított piaci részesedése a hitelintézeti szektorban 1,4 ezreléknyi volt. Mérlegfőösszege 51,6 milliárd forintot, vesztesége akkor 2,005 milliárd forintot tett ki. A magyar állam 2013. június 21-én hárommilliárd forint névértékű új részvény jegyzésével szerzett 49 százalékos, kisebbségi minősített befolyást a hitelintézetben. A Széchenyi Kereskedelmi Bank egyedüli részvényese az állami tulajdonszerzéskor a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.