Rendszeresen fosztogathatta az erdőt a lefülelt tolvaj

Tizenhét mázsányi termést gyűjtött be a természetvédelmi területről egy tolvaj

Végh Attila
2020. 10. 31. 9:28
Makkot lopott az erdőből
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanúsított elmondása szerint nem az első fuvarnál érték tetten a rendőrök, amikor egy teherautónyi makk szállítása során rajtakapták a rendőrök. A nyomozók több százezer forint készpénzt is lefoglaltak a férfitól, amit a lopott makk eladásából szerzett. Az utolsó szállítmányt október 30-án visszaadták jogos tulajdonosának, s az erdőgazdaság a vadállomány téli etetésére fogja felhasználni a makkot. A lefoglalt pénz sorsáról a bíróság dönt majd.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrei október 24-e óta figyelik a környék erdőit, elsősorban a falopások megakadályozása, megelőzése miatt. A Rudabánya és Ormosbánya közötti erdőrész az egyik legveszélyeztetettebb terület ebből a szempontból, mert a cserfa a legmagasabb hőértékű fűtőanyag is. A járőrök október 26-án délután vettek észre egy, a megfigyelt cserfásból Rudabánya felé közlekedő teherautót, megállították, a sofőrt és a rakományt is ellenőrizték.

A furgon rakterében harminc zsákban 1714 kilogramm csermakkot találtak, ennek eredetéről, illetve a begyűjtésére vonatkozó engedélyről sem tudott igazolást adni az autót vezető 23 éves, rudabányai férfi. A Magyar Nemzet információi szerint azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a makkot tilos felszedni a gazdaság erdőjében, ő csak a favágás tilalmáról hallott. A sérelmére lefolytatott házkutatás során a nyomozók több százezer forintot találtak, amit nagy valószínűséggel a korábbi makkos fuvarokért kapott, ezt a szállítmányt is eladásra vitte volna. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság lopás vétség miatt indított eljárást a sofőr ellen: ha beigazolódik, hogy rendszeresen, üzletszerűen lopta a makkot, akkor a jogsértés minősítése súlyosbodhat. A nyomozók keresik a makk felvásárlóit is, a környékbeli sertéstartó gazdák vehették meg az erdőgazdaság tulajdonát képező biotakarmányt.

A tolvaj napokig járhatta az Északerdő Zrt. tulajdonában levő cserfaerdőt, amíg összeszedte a földről a fák lehullott több zsáknyi makkot. A cserfa termése az erdőgazdaság tulajdona, a védett területről még egy fűszálat sem szakíthat le és vihet magával senki sem. A makkot az erdőgazdaság a vadon élő állatok téli etetésére szánja, gyakran fel sem szedik, az őzek, szarvasok, vaddisznók jól tudják, a cserfák alatt, a hó alól kitúrva rengeteg makkot találnak. A cserfa termése a egyébként a legmagasabb tápértékkel rendelkező szabadon termő élelem az erdei állatoknak, s felszedése az erdő természetes egyensúlyát is megbolygatja.

Fotó: Police.hu

 

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.