Részeg BMW-s nő tarolta le autóját, őt is elítélték

Botrányos ítélet a magyar Rezesova-ügyként ismert baleset miatt: a részeg sofőr kisebb büntetést kapott elgázoltjától.

2020. 09. 13. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos ítélet – mondja lapunknak Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász, miután pontosan hat évvel Eva Rezesova ellen meghozott ítélet után szeptember 11-én egy, az általa okozott balesetre kísértetiesen hasonlító, ám kevésbé tragikus végű baleset áldozatát ítélték el súlyosabb mértékben, mint gázolóját.

Rezesova kilenc évet kapott, miután részegen hátulról belerohant az M3-ason egy magyar autóba, amiben négyen bennégtek. Nem áldozatai voltak a hibásak Fotó: MTI

Török Bálint és felesége, Gyöngyvér 2016. június 16-án este indultak munkába a Heves megyei Lőrinciből Budapestre. Az M3-as autópályára 21 órakor hajtottak fel egy rönkszállító tehergépkocsi mögött. Ford Mondeojukkal a belső sávban megkezdték a teherautó előzését mintegy 90 km/h sebességgel és folyamatosan gyorsítottak.

A Fordot vezető férj elmondása szerint már majdnem elhaladt a rönkszállító mellett, amikor hátulról hatalmas ütés érte autójuk hátsó részét, beléjük rohant egy BMW.

Az ütközés hatására a Ford a szalagkorlátnak csapódott. A balesetben – az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint – Török Bálint nyolc napon belül, míg a BMW-t vezető, akkor harmincéves F. Krisztina nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A nő részeg volt.

Az igazságügyi orvosszakértő kimondta: 1,22 ezrelék véralkoholszinttel a vérében vezetett a nő, amikor a szakértők szerint minimum 165-175 kilométeres sebességgel belerohant az előtte haladó Fordba.

Az asszonyt ittas vezetésért pénzbüntetésre ítélték, ám közben kiderült: Török úr sérülése is nyolc napon túl gyógyuló, így az eljáró ügyészség perújításban vitte F. Krisztinát a Hatvani Járásbíróságra, Török Bálint mellé a vádlottak padjára, ugyanis – ügyvédje szerint érthetetlenül, minden jogalap nélkül – Török urat közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt vádolták meg. F. Krisztinának súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés bűntette miatt kell felelnie.

Török Bálint védője, Borbély Zoltán az igazságügyi szakértő szakvéleményére hivatkozva állítja: ha a BMW vezetője nem lépte volna túl a megengedett 130 km/h-s sebességet, a baleset meg sem történik. Az ítélet pedig, amit a gázolóra és az elgázoltra kirótt a járásbíróság egyenesen botrányos.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász fotó: Magyar Nemzet

F. Krisztina 140 napi, naponta kétezer forint, azaz összesen 280 ezer forint pénzbüntetést, míg a vétlen Török Bálint 150 napi(!), naponta ezer forint, azaz összesen 150 ezer forint pénzbüntetést kapott Petrovics Gergely járásbírósági bírótól.

A napi büntetési tételt a bíróságok az adott vádlott pénzügyi körülményeihez, jövedelméhez igazítja, F. Krisztina módosabb, mint áldozata, így a napi büntetési tétel is magasabb. Borbély Zoltán szerint azonban

az már vicckategória, hogy az áldozat több napi büntetést kapjon, mint az őt letaroló ittas személy.

Akit egyébként egy (sic!) évre eltiltottak a járművezetéstől is.

A vádat képviselő ügyész Török úr büntetését tudomásul vette, ám az áldozat és védője bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbezett. Az ügyész F. Krisztina esetében felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett – ezt kérte vádbeszédében is – , így a jogtörténeti ritkaságszámba menő ügy az Egri Törvényszéken folytatódik.

Borbély Zoltán a Magyar Nemzetnek kifejtette:

perbeszédében azt mondta, amennyiben Török Bálint bűnös, Eva Rezesovát fel kellett volna menteni, hiszen csak úgy, mint a védencét legázoló, Rezesova is ittas volt és a megengedettet jóval meghaladó sebességgel rohant bele az előtte haladó autóba, amiben akkor négyen bennégtek.

(Rezesova kilenc évet kapott, amiből hatot le is töltött.) A Hatvani Járásbíróságon lezajlott per logikáját követve F. Krisztina éppúgy nem volt hibás a balesetért, mint Rezesova. A bíróság ugyanis az áldozatot hibáztatva – „miért nem nagyobb sebességgel előzött” – tulajdonképpen a letarolt autó vezetőjét okolja és nem a részegen száguldozót. Borbély Zoltán szerint ez elfogathatatlan, és az igazságérzet joggal berzenkedik ellene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.