Rétvári: A szovjet reflexek térnek vissza Brüsszelben

Az államtitkár szerint ideológiai és politikai kormányzást akarnak Brüsszelből Európa fölött.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 11:52
RTVRI Bence
Budapest, 2020. június 18. Rétvári Bence KDNP-s országgyûlési képviselõ, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 11-én. Az eseményen a Szobi Italgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pandan Mûanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. és a GLB Alkatrészgyártó és Szerelõipari Vállalkozási Kft. vezetõi vették át a dokumentumot. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel központosító tendenciáira, az egyes európai uniós tagállamok szuverenitásának kárára történő hatáskör bővítésére hívta fel a figyelmet Rétvári Bence keddi Facebook-bejegyzésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök szavaira is emlékeztetett, aki azt mondta a Brüsszelben tervezett úgynevezett jogállamisági mechanizmusról: „Objektív kritériumok nélkül, ideológiai alapon zsarolni akarnak országokat, jogorvoslati lehetőség nélkül. Nem ezt akartuk. Az uniót nem azért hoztuk létre, hogy legyen egy második Szovjetunió.” Rétvári felidézte: az EU jogelődjét a második világháború után megalapító kereszténydemokraták azt tűzték ki célul, hogy a kontinens országai békében, polgárai szabadon éljenek. – Robert Schuman és Konrad Adenauer a szabad nemzetek szövetségét akarták megteremteni, keresztény szellemben, a keresztény szabadság és testvériség alapján. A cél, ahogy Adenauer fogalmazott: a keresztény Nyugat megóvása volt a totalitárius rendszerek fenyegetésétől. Az unió alapegységei ennek megfelelően a szuverén tagállamok, nem pedig az EU-s testületek és szervek – nyomatékosította, arra is rámutatva: az EU-t elfoglaló liberális bürokraták a másként gondolkodó országokat támadják, és megszabnák, a polgároknak mit szabad gondolniuk például a bevándorlásról vagy a genderről.

Brüsszelnek a Szovjetunióval vont említett párhozamát tovább kifejtve rámutatott: a módszerek finomodtak, de az uniós központ hatalmi reflexei viszont ismerősek. – Ideológiai és politikai kormányzást akarnak Brüsszelből Európa fölött, holott erre semmilyen alapító szerződés nem ad felhatalmazást. Ha kell az eljárási, szavazási szabályokat írják át, ha kell, a fogalmakat definiálják újra – fogalmazta meg aggodalmait az államtitkár. Rétvári szerint az új „jogállamisági” eljárás terve – ami valójában zsarolási eljárás – úgy fest, hogy a vádlón kívül senki nem tudja, mi lehet a vád tárgya vagy a védekezés módja. – Az eredmény jó eséllyel az, hogy a vádirat és az ítélet egybeesik. Erre már filmbeli klasszikus Tanú jelenet is az eszünkbe juthat – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.