Rétvári Bence: a baloldalnak nem számítanak az egyházi iskolák

A baloldali politikusoknak nem számítanak az egyházi iskolába járó diákok – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Tordai Bencének, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 22:23
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2019. augusztus 16. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond 2019. augusztus 16-án a Pesti Vigadóban, ahol az államalapítás ünnepe alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tordai Bence „Mikor fog úgy érvényesülni az állampolgári jogegyenlőség, hogy minden gyerek megfelelő minőségű oktatáshoz fér hozzá?” című írásbeli kérdésében a kormány és a Hit Gyülekezete között júliusban megkötött szerződéssel kapcsolatban a többi között azt írta, hogy az egyházi intézmények működési támogatása csaknem négyszerese az állami fenntartású iskolákénak.

Az államtitkár válaszában közölte: a baloldali politikusok „egymásra licitálva hergelik az embereket” azzal a valótlan állítással, hogy az egyházi intézmények többszörös támogatást kapnak, holott az állami és az egyházi fenntartású iskolák finanszírozásának mértéke „végeredményben azonos”.

Nem a finanszírozás nagyságában, hanem annak szabályozásában van eltérés.

„Önök az egyházi intézményekbe járó gyerekek után kisebb támogatást akarnak fizetni, mert az egyházak nem hajlandóak az Önök gender gondolkodása előtt meghajolni. Önöknek nem számítanak az egyházi iskolákba járó diákok, ezért másodrendű állampolgárként kezelik őket, akiknek csak másodrendű csökkentett normatíva jár. Tették ezt 2010 előtt, és tennék ezt újra” – fogalmazott válaszában Rétvári Bence. Az államtitkár kiemelte, a kormány tiszteletben tartja, ha valaki egyházi iskolában szeretné oktatni, nevelni gyerekét, ami meggyőződésük szerint elidegeníthetetlen emberi jog.

„Hazánkban nem fordulhat elő, hogy az egyházi iskola választása pluszterhet jelentsen a szülők számára” – jelentette ki Rétvári. Az államtitkár hozzátette: az elmúlt harminc évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor uniós és költségvetési forrásból összesen több mint 900 helyszínen 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.