Rétvári Bence: Már úton vannak a tankönyvek

Az idei példányszám több mint félmillióval magasabb a tavalyinál, miközben az egész tankönyvellátás 700 millió forinttal kevesebbe került.

Csókás Adrienn
2019. 08. 02. 13:00
null
Jövőre már mindenki ingyen kapja a köteteket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a tankönyvek és a fejlesztő taneszközök kiszállítása, augusztus 31-ig minden iskolába eljutnak a csomagok – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Tájékoztatása szerint a következő napokban összesen 13 millió tankönyv fog megérkezni csaknem négyezer helyszínre.

– Míg korábban a tankönyvek kiszállítása esetleg sikerült a megadott időpontra, az elmúlt években az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ezt a feladatot már sikeresen és pontosan végezte – tette hozzá az államtitkár. Kiderült az is, hogy az idei példányszám több mint félmillióval magasabb a tavalyinál, miközben az egész tankönyvellátás 700 millió forinttal kevesebbe került. Míg tavaly körülbelül 923 forint volt egy tankönyv átlagára, ugyanez idén 834 forint, az állami könyvek pedig átlagosan mindössze 699 forintba kerülnek. A teljes „tankönyvköltésben” elért megtakarítás 2017-hez képest igen komoly, mintegy 1,2 milliárd forint.

Jövőre már mindenki ingyen kapja a köteteket
Fotó: Mirkó István

A tankönyvekért egyébként a diákok döntő többségének már egy fillért sem kell fizetnie. Idén ősszel az első kilenc évfolyam kapja ingyen a kiadványokat, a 2020/21-es tanévtől pedig már egyetlen olyan évfolyam sem marad a magyar köznevelésben, amelyiknek ne járna ingyenesen a tankönyv. A 2013-ban felmenő rendszerben útjára indított intézkedés a családok válláról átlagosan 10-15 ezer forint terhet vesz le és összesen egymillió-százötvenezer diákot érint. A jövő évi költségvetésben 14 milliárd forint keretet biztosít az állam a tankönyvellátásra.

Az idén megrendelt tankönyvek 86 százaléka állami kiadású, de a kínálatban bőven voltak magánkiadói termékek is: a tankönyvjegyzéken szereplő 2754 tétel csaknem fele nem állami kiadónál készült.

Tőczik Zsolt, a terjesztést végző Kello ügyvezető igazgatója elmondta: a kiszállítás szigorú rend szerint zajlik, naponta 250-300 iskolának juttatják el a kiadványokat.

– Értékben több mint 10,6 milliárd forintért rendeltek az iskolák – jelezte, hozzátéve: a szállításokat saját erőforrások használatával, valamint a Magyar Posta segítségével intézik, a könyvek válogatásában és csomagolásában pedig napi 500 diákmunkás is segédkezik. A pótrendeléseket szeptember 15-ig adhatják le az iskolák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.