Roma civil szakértő: „Félünk, rettegünk a Jobbiktól”

Bírálat érte az ellenzéki összefogás cigánypolitikai téziseit.

Forrás: mandiner.hu2021. 07. 15. 7:20
null
A budapesti fórumra Jakab Péter pártját meg se hívták Forrás: Facebook/Mérce
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1Magyarország Kezdeményezés szervezet pénteken egy asztal mellé ültette az 1Magyarország Nyilatkozatot aláíró civil szakértőket és politikusokat, hogy megvitassák a hatpárti ellenzéki együttműködés által megfogalmazott, a romák helyzetére vonatkozó másfél oldalas programtervezetet – írja a Mérce.hu.

A portál szerint az „Eldöntik-e a romák a választásokat?” című vitafórumon a roma civil szakértők erélyesen bírálták az ellenzéki szövetség romapolitikai nézeteit.

Azt, hogy az eseményre a Jobbik politikusai miért nem kaptak meghívást az esemény házigazdája, Rácz Béla úgy indokolta: egyfelől a Jobbik nem írta alá 2019-ben a hat ellenzéki párt és több mint negyven civil szervezet által jegyzett nyilatkozatot, másfelől pedig a szervezők nem tapasztaltak érdemi változást a Jobbik politikájában.

Rácz szerint „nem látni olyan gesztust a Jobbik részéről, amely a roma közösséget megnyugtatná”.

Búza Károly, a szervezők által felkért egyik roma civil szakértő hozzászólásában a „Jobbik-kérdésről” beszélt. Elmondta, hogy „félünk, rettegünk a Jobbiktól, hiszen mindenki emlékszik rá, amikor jobbikosok masíroztak a romák lakta településeken”. Búza hozzátette, hogy a félelmek és a fenyegetések ma is meghatározók: „Roma bűnözőnek állítanak be bennünket, élősködőknek állítanak be bennünket”.

Ellenzéki politikusok is felszólaltak

A Mérce szerint Kocsis-Cake Olivio elismerte, hogy nagyon sok munka van még a programmal. A Jobbikkal kapcsolatban annyit közölt, hogy a „Jobbiktól kellene megkérdezni, mikor kérnek bocsánatot” a romáktól.

A budapesti fórumra Jakab Péter pártját meg se hívták
Fotó: Facebook/Mérce

A Párbeszéd képviselője elmondta, hogy azért működnek együtt a Jobbikkal, mert lehetőséget kínál az előítéletek hangoztatóinak meggyőzésére.

„Politikai sikernek tekintem, hogy a Jobbik velünk tart” – tette hozzá a Párbeszéd politikusa.

Donáth Anna megjegyezte, hogy „az együttműködés nem azt jelenti, hogy mindenki mindenben egyetért és felelősséget vállal mindenért”, hanem azt, hogy „összeadjuk, ami nálunk van, és közösen vállalunk valamit, amivel leváltunk egy kormányt, amely a cigányellenességet alapnarratívájá tette”.

„Tessék számonkérni a Jobbikon, amit vállal. A Jobbikot kell megkérdezni, mert mi nem vállalhatunk helyettük felelősséget” – fogalmazott Donáth Anna.

Bősz Anett a másfél oldalas programot egy karácsonyfához hasonlította: „a kevésnek tartott minimumprogram olyan, mint amikor december 23-án veszel egy karácsonyfát. Ez ettől még nem karácsonyfa. Akkor lesz karácsonyfa, amikor ráaggatod a díszeket. El kell mondani, milyenek legyenek a díszek.”

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.