Rossz minőségű védőeszközöket foglaltak le a vámosok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai több mint négyszázezer silány minőségű védőmaszkot és nyolcvanezer egyéb, vírusfertőzés megelőzésére gyártott védőeszközt találtak július 7-én két kamionban az M1-es autópályán. A termékek az előírt járványügyi- biztonsági követelményeknek nem feleltek meg, egyetlen egy terméknek sem volt ilyen igazolása. A két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt az adóhatóság nyomozói lefoglalták, a hamis áruk miatt a NAV feljelentéssel adta át a bizonyítékokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 07. 08. 20:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyőrök az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer) bejelentett adatok alapján, illetve az ezeknél észlelt hiányosságok miatt választottak ki tételes ellenőrzésre egy román rendszámú járművet. A kamion rakteréből háromszázhúszezer védőmaszk, négyezer műanyag arcvédő, ezer egyszer használatos védőöltözet és öt oxigéngenerátor került elő. A NAV nyomozói az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársait is a helyszínre kérték, a szakértők megállapították, a termékek a fertőzés elleni védekezés biztonságossági és minőségi követelményeknek sem felelnek meg, azok alkalmatlanok a járvány elleni védekezésre.

Néhány órával később a pénzügyőrök az fuvarozási rendszer adatai alapján felfigyeltek egy másik, magyar rendszámú kamionra is, ami ugyanarról a magyarországi telephelyről indult, mint a román teherszállítmány, ráadásul a fuvarlevélben megjelölt célállomás külföldi címe is azonos volt. A pénzügyőrök ezt a szállítmányt is tételesen átvizsgálták, ebben több mint százezer védőmaszkot, harmincezer alkoholos kézfertőtlenítőt, tizenkétezer műanyag arcvédőt, tízezer orvosi szemüveget és húszezer gumikesztyűt találtak. Az OGYÉI szakértői ezt a rakományt is megvizsgálták, a magyar kamion rakterében talált csomagok tartalma sem felelt meg az előírt – a csomagolásokon hamisan feltüntetett – biztonsági követelményeknek.

A két szállítmány tételes ellenőrzésekor az is kiderült, hogy a termékek jelentős részét nem jelentették be az elektronikus fuvarleveleken, ami azt feltételezi, a fuvar feladója, vevője is tudott arról, hogy hamis áruval kereskednek. A két, összesen százharmincmillió forint értékű szállítmányt átadták a rendőrségnek, rossz minőségű termék forgalomba hozatalának, illetve egészségügyi termék hamisításának gyanúja miatt kezdődött büntetőeljárás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.