Rövidfilm Bangóné patkányozásáról

A Fidesz a párt közösségi oldalára feltöltött rövidfilmmel többlépcsős tájékoztató akciót indított, és a magyar emberekhez fordul, mert úgy gondolja, nem maradhat következmények nélkül, hogy Bangóné Borbély Ildikó képviselő lepatkányozta a kormányt támogató választópolgárokat. Az MSZP szerint politikusuk bocsánatot kért közösségi oldalán.

2019. 04. 29. 6:21
VARGA-DAMM Andrea; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; UNGÁR Péter
Az MSZP-s politikus nem először ragadtatta magát primitív megnyilvánulásra Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangóné Borbély Ildikó azzal, hogy egy pénteki televíziós interjúban patkánynak nevezte a Fidesz támogatóit, ami felháborító, elfogadhatatlan és mélyen sértő magyar emberek milliói számára, átlépett egy olyan határt, amelyet nem lehet, mert nem szabad embereket megalázni akkor sem, ha a politikai ellenfél szavazóiról van szó – jelentette ki Hidvéghi Balázs a tegnapi balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: mivel pénteki és szombati felszólításuk mind a képviselő, mind a szocialista párt vezetői részéről süket fülekre talált, csak kínos és gyáva magyarázkodásba kezdtek, ezért a Fidesz első lépésben a rövidfilmmel a jóérzésű magyar emberekhez fordul, akik úgy gondolják, ilyen durva és sértő mondat nem maradhat következmények nélkül, és arra kérik őket, hogy emlékezzenek erre május 26-án, az európai parlamenti szavazás napján.

– További lépések is lesznek, attól függően, miként folytatódik a történet, mert erről az egészen elképesztő botrányról tájékoztatni kell a választópolgárokat – tette hozzá.

– Bangóné hárommillió magyar embert patkányozott le – reagált a miniszterelnök kabinetfőnöke a tegnapi Bayer show-ban a szocialista képviselő sértő kijelentésére. Rogán Antal szerint ez is a vesztes választásokat követő ellenzéki forgatókönyv része.

– Ha a színjátszás és a hazudozás nem jön be, a szocialisták a velük egyet nem értő szavazókat szidják és minősítik. Most ez a lepatkányozás volt – jegyezte meg.

Parlamenti mandátumáról való lemondásra szólította fel Bangónét Hollik István kormányszóvivő szombaton az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség által rendezett fórumon. Kijelentette: soha, senkit nem neveznének patkánynak. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: nem szeretne olyan országban élni, ahol országgyűlési képviselő lehet egy olyan politikus, aki lepatkányoz másokat.

Az MSZP-s politikus nem először ragadtatta magát primitív megnyilvánulásra
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület megdöbbenésének adott hangot. Közleményükben azt írták: megengedhetetlennek tartják, hogy a politikai kommunikáció ennyire mélyre süllyedjen. „A sokakat sértő közönséges hangnem helyett a választópolgárok emberi méltóságának tiszteletben tartásában hiszünk” – tették hozzá. A Professzorok Batthyány Köre szintén felháborodásának adott hangott ­Bangóné kijelentése kapcsán.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: Bangóné Borbély ­Ildikó az MSZP „első vonalába tartozik”, a patkányozós kijelentése pedig a morális problémák mellett felveti az alkalmatlanság kérdését is. Azért nem döbbent meg a politikus szavain, mert az elmúlt időszakban Bangóné és több ellenzéki képviselőtársa is használt már személyeskedő, durva, sőt helyenként „primitív” hangnemet. Úgy vélekedett: az ellenzékben mintha verseny alakult volna ki, hogy ki tud durvábbat mondani, de ezzel kocsmai szintre jutnak el, például trágárságokat firkálnak fel középületekre, falakra. Lánczi Tamás az ellenzék egymás közti erőviszonyai kapcsán úgy vélekedett: a pártok célja a kormányra kerülés, és bár lehet, hogy most el tudnak venni egymástól 1-2 százalékot, a kormányzóképességük morzsáit is feláldozzák.

Az ellenzék politikusai – főként párthovatartozásuktól függően – hol elítélték, hol szimplán mentegették az MSZP képviselőjét. Ungár Péter (LMP) egy tegnapi tájékoztatón egy kérdésre elfogadhatatlannak nevezte az elhangzottakat, és arra kérte az MSZP támogatóit, inkább egy olyan pártra adják szavazataikat, amely meggyőzni, nem pedig becsmérelni próbálja a Fideszre voksolókat. – Nagyon szerencsétlen átkötés volt, amikor Bangóné patkányokról beszélt – mentegette szövetségesét Tordai Bence Párbeszéd-képviselő az ATV-n. Gréczy Zsolt, a DK politikusa ugyanebben a műsorban úgy fogalmazott: helytelen, rossz, vállalhatatlan volt Bangóné mondata.

A felháborodás miatt Bangóné végül a Facebookon „bocsánatot kért” azoktól, akiket megbántott – igaz, azt tagadta, hogy szavazókat patkányozott volna le. Az MSZP a felemás bocsánatkéréssel „letudta” az ügyet, hozzátéve: a „félreérthető” kijelentéséért az MSZP–Párbeszéd-szövetségben sem jár kitüntetés.

Bangóné az ATV műsorában arra az újságírói kérdésre, miért nő a kormánypártok támogatottsága, úgy válaszolt: „Sok a patkány Magyarországon.”

Ezzel a legutóbbi kutatások szerint mintegy hárommillió, a Fidesszel szimpatizáló szavazópolgárt sértett meg.

Kóbor kutyák és más gyűlölködések

Vona Gábor, a Jobbik bukott elnöke 2017 nyarán a kormánypártokat támogató nyugdíjasokat gyűlölködő, aljas embereknek írta le, azt mondta: a szájukból szennyvíz folyik. Vona keresztfia, Szotyori Lázár Zoltán az erdélyi magyarságot elhülyülésre fokozottan hajlamos, üveggyöngyökért megvehető társadalmi masszának nevezte. Az olimpiaellenes aláírásgyűjtés idején, 2017 februárjában a Momentum Mozgalom prominense, Mécs János a vidékieket gyalázta. Tavaly februárban Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi ellenzéki polgármesterjelölt egy lakossági fórumon a kormánypártok kapcsán utalást tett arra, hogy milyen más lehetőségek is vannak a lámpavasakban. Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő 2014 tavaszán lerománozta a külhoni magyarokat. Mesterházy Attila, az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje 2014 januárjában egy fórumon, amikor egy bekiabáló a jobboldali vállalkozók kapcsán „kötelet” emlegetett, nem határolódott el tőle, sőt egy kézmozdulattal nyugtázta azt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2006. február végén Veszprémben egy választási gyűlésen politikai ellenfeleit kóbor kutyákhoz hasonlította, akiket sintértelepre kell vinni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.