Rusvai Miklós: Az oltottak már sokkal kevésbé fertőznek

Akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetére, így annak is kisebb az esélye , hogy terjesszék a vírust – erről Rusvai Miklós víruskutató beszélt az M1 Ma Reggel adásában a Híradó.hu munkatársa szerint.

Forrás: hirado.hu2021. 03. 28. 15:24
null
Magyarország már az első helyen áll az unióban a felnőtt lakosság beoltottságának arányában MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szennyvízadatok azt mutatják, hogy harmadik hullám március utolsó napjaiban tetőzhet – tette hozzá. Jelenleg a járvány csúcsán vagy annak közelében járunk – olvasható a híradó.hu cikkében.

A jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, januárban szétterjedt. Február óta ez vált a dominánssá, felváltotta a vuhani változatot.

Más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírus.

Hamarosan már hét vakcinával olthatnak Magyarországon, miután két újabb szert vizsgálnak a hatóságok.

Egyik a CoviShield, amely az AstraZeneca licence alapján Indiában készülő, brit ellenőrzés mellett készülő vakcina, amely teljesen megegyezik a brit gyógyszergyár termékével.

A másik a kínaiak által kifejlesztett CanSino, amely hatásmechanizmusában megegyezik az amerikai Johnson & Johnson vektoralapú vakcinájával. Mind a kettő szer egydózisú, vagyis egy oltással érhető el nyolcvanszázalékos védettség.

Egy ápolónő beolt egy férfit a koronavírus elleni vakcinával Fotó: MTI/Vajda János

Az egydózisú szerek használata felgyorsíthatja az oltási folyamatot, amely az egyetlen kiút a járványhelyzetből. A Pfizer és az AstraZeneca is nyolcvanszázalékos védettséget biztosít már az első védettségnél, a második adaggal pedig ez kilencven százalékig növelhető. Fontos kihangsúlyozni, hogy a védettség kialakulásához három hét szükséges.

A kismamák is kérhetik a védőoltást

Szombaton megkezdődött a várandós és még szoptató édesanyák oltása országszerte, valamint azoké, akik gyereket terveznek. Számukra a Pfizer és a Moderna vakcináját javasolják.

Izraelben több tízezer személyen próbálták ki a Pfizer vakcináját, amely nagyon kedvező eredményeket hozott – mondta a víruskutató.

Az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg bennünket.

Ez azt jelenti, hogy aki már átesett a betegségen vagy már megkapta az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelent a környezetére, így annak is kisebb az esélye, hogy terjeszti a vírust.

A szabályokat mindenkinek – így a beoltottaknak is – továbbra is be kell tartania – fogalmazott. Őszintén remélem, hogy szabad nyarunk lesz, ha ilyen ütemben haladnak az oltások – zárta a beszélgetést Rusvai Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.