Sakkban tartja a riválisokat az MSZP

Bár az MSZP leszerepelt a tavaszi európai uniós választáson és nem áll jól a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint sem, a szocialisták mégis erős pozíciókat tudtak kiharcolni maguknak az ellenzéki jelöltállításoknál a vidéki nagyvárosokban – derült ki kutatásunkból. Egy sor helyen az MSZP adja a polgármesterjelöltet is, Debrecenben azonban ők húzták a rövidebbet a Gyurcsány-párttal szemben.

2019. 09. 07. 7:12
null
A botrányok által megtépázott Botka László is maga alá gyűrte az összefogást Szegeden Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden botrányos ügyek egész sora gyengíthette Botka László (MSZP) pozícióit az elmúlt években, és a pártja mélyrepülése sem dolgozott a kezére, helyben a szocialisták mégis viszonylag jól jöttek ki az ellenzéki jelöltállításból. Hiába értek el ugyanis Szegeden önmagukhoz képest gyengébb eredményt az európai parlamenti választáson – kevesebb mint húsz százalékot kaptak a Párbeszéddel közösen –, Botka László maga alá gyűrte helyben az ellenzéket.

A botrányok ellenére ő szállhat ringbe a polgármesteri székért, a DK egy kicsit kérette magát, de végül a Gyurcsány-párt is beállt mögé, emellett az egyeztetések során az MSZP elérte, hogy a húsz körzetből kilencben ők adják a jelöltet. A DK-nak be kellett érnie négy választókerülettel, a többi együttműködő szervezet pedig a maradék hét helyen osztozott.

A botrányok által megtépázott Botka László is maga alá gyűrte az összefogást Szegeden
Fotó: Kurucz Árpád

Miskolcon szintén nem lehet okuk panaszra a szocialistáknak, hiszen a 19 körzetből nyolcban olyan egyéni képviselőjelölt indul, aki a párthoz köthető. Itt a Jobbik lett a „második erő”, a párt öt helyet kapott, míg a DK szemét egy körzettel szúrták ki.

Pécsett sem az országosan mért népszerűségi mutatók szerint osztották el a helyeket, itt a négy nagyobb ellenzéki párt – DK, MSZP, Jobbik és Momentum – politikusai négy-négy körzetben indulhatnak, a Párbeszéd egy helyet kapott, és megméreti magát az egyik körzetben egy civil jelölt is. Hasonló volt a logika Győrben is, ahol a polgármesterjelöltet ugyan a DK adja – Glázer Tímea aligha győzi le a kormánypárti indulót, Borkai Zsoltot –, de a négy nagyobb ellenzéki formáció három körzetet harcolt ki magának. Az LMP két, az Együtt egy helyet kapott, és indul még egy régi baloldali politikus is függetlenként.

Nyíregyházán Jeszenszki Andrást, az MSZP helyi elnökét indítják az ellenzéki pártok polgármesterjelöltként, ő egyéniben is ringbe száll. Emellett az MSZP további négy körzetben adhatta a jelöltet, csakúgy, mint a Jobbik, a többiek a maradék hat helyen osztoztak. Kecskeméten a Jobbik regionális igazgatója, Lejer Zoltán a közös ellenzéki polgármesterjelölt, az egykori radikálisok emellett három egyéni körzetet kaptak, csakúgy, mint az MSZP, a DK és az LMP. Meglepő, hogy az utóbbi formáció több helyen indulhat, mint a Momentum.

Az MSZP adja Székesfehérváron is az ellenzéki polgármesterjelöltet, a fejéri megyeszékhelyen Márton Roland városi elnök próbálja legyőzni Cser-Palkovics Andrást (Fidesz–KDNP). Márton három, szintén a szocialistákhoz köthető politikussal együtt elindul egyéniben is. Mellettük a Momentum és a Jobbik három-három, a DK és az LMP két-két helyet kapott.

Szombathelyen is MSZP-s politikust, Nemény Andrást, a párt Vas megyei elnökét indítja polgármesterjelöltként az ellenzék. A tizennégy egyéni körzetből négyben a szocialistákhoz, három-háromban az LMP-hez és a Momentumhoz köthető jelölt indul, míg egy-egy körzetet kapott a Jobbik és a DK. Az 5-ös körzetben a 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba száll ringbe.

A legnépesebb vidéki nagyvárosban, Debrecenben az a helyzet állt elő, hogy az ellenzék összefogás helyett két táborra szakadt, az egyikben az MSZP, a DK, a Szolidaritás és a Párbeszéd indul együtt, míg a Jobbik a Momentummal és az LMP-vel egyezett meg. Utóbbi formációban a Jobbiknak kedvezően osztották el a 23 körzetet, tizenegyben az exradikálisokhoz, nyolcban a Momentumhoz, míg négyben az LMP-hez köthető politikusok indulnak. A balliberálisoknál a DK maga alá gyűrte a szocialistákat – ők adják a polgármesterjelöltet is –, hiszen tizenhárom körzetben Gyurcsány Ferenc pártjának emberei indulnak, az MSZP hat helyet kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.