Salgótarjánban is sarcolják a lakosságot és a vállalkozókat

Az építményadó emelése és az ingatlanadó kivetése után most a telekadót vezette be Fekete Zsolt balliberális polgármester Salgótarjánban. Megemelik az idegenforgalmi adót és a parkolási díjat is.

2020. 12. 01. 13:57
Fekete Zsolt
Fekete Zsolt balliberális polgármesternek főhet a feje a vizsgálat miatt Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg minden település próbálja segíteni a válsághelyzetből való kilábalást, addig Salgótarjánban a baloldali Fekete Zsolt az adóemelésekben látja a megoldást – erről adott ki kedden sajtóközleményt Fenyvesi Gábor, a helyi Fidesz–KDNP-frakció sajtószóvivője. A kormánypárti önkormányzati képviselő hangsúlyozta: az építményadó megemelése, az ingatlanadó kivetése után most egy új adónemet vezet be az önkormányzat Fekete Zsolt balliberális polgármester döntése értelmében, ez pedig a telekadó. Ennek a lényege, hogy adó alá vonja azokat a telkeket – a teljesség igénye nélkül –, amelyek vállalkozói tulajdonban vannak, legalább ötezer négyzetméteresek, a beépítettségük nem éri el az öt százalékot, és nem szolgálnak termelési célt.

A kormánypárti politikus kifejtette: a polgármester velük erről nem egyeztetett, nem kérte ki a véleményüket, és ebben a formában a „telekadót” nem tudják támogatni.

– Fekete Zsolt azt felejti el, hogy azok a vállalkozások, amelyek tulajdonában ilyen telkek vannak, sem örülnek annak, hogy azokat nem tudják gazdasági céllal hasznosítani. Azt is elfelejti a polgármester, hogy talán az önkormányzatnak kellene a döntéseivel és a gazdaságfejlesztési stratégiájával olyan gazdasági környezetet teremtenie, hogy ezek a telkek bekerüljenek a gazdasági körforgásba – mutatott rá Fenyvesi Gábor. Hozzátette: az építményadó, az ingatlanadó és most a telekadó nem Salgótarján versenyképességét szolgálja.

Salgótarjánban a megszorítással keresik a kiutat
Fotó: MTI

A Fidesz–KDNP-frakció sajtószóvivője kitért arra is: a polgármester másik döntése szerint az idegenforgalmi adót a duplájára emeli, ami most már négyszáz forint lesz. – Ezt vélhetően a polgármester az idegenforgalom további fellendítésére és versenyképességünk javítására szánja. Az már csak hab a tortán, hogy Fekete Zsolt döntött a parkolódíjak 33 százalékos emeléséről is.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy január elsejétől óránként négyszáz forintot fizetnek a salgótarjániak és az ideérkezők a fizetős parkolóhelyeken.

A fenti emeléseket a Fidesz–KDNP-frakció ugyancsak nem támogatja – közölte Fenyvesi Gábor.

A politikus emlékeztetett: a polgármester azok után hozhat egy személyben döntést, hogy a kormány november 3-án veszélyhelyzetet hirdetett ki, ezzel egyidejűleg különleges jogrend lépett érvénybe. Ennek értelmében a törvényben meghatározott kivételekkel a közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.