Segítség az 1-es típusú diabétesszel élőknek

Közös sajtótájékoztatón jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának három államtitkára az 1-es típusú diabétesszel élőket érintő változásokat. Lényegesen olcsóbban hozzáférhetők lesznek a betegségük kezeléséhez szükséges eszközök a jövőben.

Csekő Imre
2019. 12. 19. 12:36
null
A szükséges eszközökre nagyobb támogatás jár majd Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 60-100 ezer forintba is kerülhet havonta egy családnak egy 1-es típusú diabétesszel élő gyermek ápolása – mondta a sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, és kiemelte, a cukorbetegségnek ez a fajtája nem megelőzhető és bármelyik családban előfordulhat, ráadásul folyamatos készenlétet igényel az érintettektől.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy a betegség kontrollálásához szükséges, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor és az ahhoz tartozó távadó támogatását a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak normatívvá teszik, és 98 százalékos tb-támogatást biztosítanak hozzájuk. A felnőtt betegeknél pedig bizonyos meghatározott feltételek teljesülése esetén nyolcvan százalék lesz ezeknek az eszközöknek a támogatása. Ugyanez a szabályozás vonatkozik majd a vércukorszint egyensúlyát segítő inzulinpumpára és a hozzá tartozó szerelékekre is a jövőben – sorolta Novák Katalin, aki arról is beszélt, hogy indokolt esetben a gyermekek otthonápolási díja (gyod) és az ápolási díj is jár majd az 1-es típusú diabéteszes gyermekek szüleinek. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy évente százmillió forintra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek érdekében értékes munkát végző civil szervezetek.

A kormány emellett ötszázmillió forintot biztosít a gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztésére is azért, hogy az ország minden pontján a legmagasabb szintű ellátást kapják a cukorbetegséggel élő gyermekek – tette hozzá Novák Katalin. Arra is kitért: hosszabb távon megteremtik a feltéte­leit annak, hogy a cukorbeteg gyerekek végig és teljes mértékben részt tudjanak venni a köznevelésben, valamint hogy semmilyen hátrány ne érje őket állapotuk miatt. Ezért felülvizsgálják a közétkeztetésre vonatkozó szabályozást, továbbá a cukorbeteg gyerekek neveléséhez kapcsolódó képzéseket is áttekintik.

A szükséges eszközökre nagyobb támogatás jár majd
Fotó: Teknős Miklós

A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is, aki kifejtette, hogy 3500-4000 beteg gyerek esetében olyan típusú cukorbetegségről van szó hazánkban, ami nem megelőzhető, mivel genetikai okai vannak. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknél a gyerekeknél élet-halál kérdése is lehet, hogy a környezetükben, a velük kapcsolatban lévők mindig megfelelő módon segíteni tudjanak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a korábbi, egyéni méltányosságon alapuló rendszerrel szemben ezentúl az orvos receptre felírhatja az érintetteknek a vércukorszintet folyamatosan mérő szenzort, ami így hat hónapra csupán 5608 forint kiadást jelent majd a családoknak. Felnőtteknek pedig nyolcvanszázalékos támogatás lesz ezentúl elérhető – tette hozzá Horváth Ildikó, aki arra is kitért, hogy az egymillió forint feletti értékű távadókhoz való hozzáférés 3810 forint lesz két évre a jövőben az 1-es típusú diabéteszes gyerekek családjainak. A felnőtteknek erre is nyolcvanszázalékos tb-támogatás lesz elérhető – ismertette a politikus.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy kibővítik a vonatkozó szakmai szempontrendszert, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek ápolását végző családtagok is jogosultak legyenek a gyodra és az ápolási díjra. Az államtitkár hozzátette: az érintettek könnyebben fognak tudni eljárni az igényléskor, mert egyszerűsítik a folyamatot, így nem lesz szükség külön dokumentumok kitöltésére a gyod és az ápolási díj igényléséhez.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a gyod összege 2022-re el fogja érni a minimálbért, és amíg 2019 elején csak 50 600-an részesültek ebben a juttatásban, addig novemberre a számuk már 52 900-ra nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.