Segítség az etiópiai keresztényeknek

Orbán Viktor kedden találkozott az etiópiai katolikus, ortodox és evangéliumi keresztény egyházak elöljáróival, akikkel többek közt a keresztényüldözés ügyét vitatta meg. A hazánkba érkező etiópiai lelki vezetők egyöntetűen úgy vélik, az afrikai fiataloknak otthon kell boldogulniuk, a kivándorlás nem jelent megoldást.

2019. 06. 19. 11:48
null
A három elöljáró köszönetet mondott hazánknak a gazdasági és oktatási támogatásokért Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor etiópiai keresztény vallási vezetőkkel találkozott tegnap délelőtt. A tárgyaláson a miniszterelnök vendégei kifejtették: egyházaik ellenzik a kivándorlást az afrikai országokból, azt szeretnék, hogy a fiatalok hazájukban boldoguljanak. Köszönetet mondtak a Magyarország által biztosított ösztöndíjakért, valamint szóba került a keresztényüldözések ügye is. A 110 milliós lakosú Etiópia népességének hatvan százaléka keresztény, 35 százaléka pedig muszlim, akik körében erősödik a radikalizmus.

Az etiópiai keresztény egyházak elöljárói még hétfőn érkeztek Magyarországra, és aznap este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Dísztermében tartottak előadást, amelyen szülőföldjüket mutatták be. – Etiópia szegény ország, ám gazdasága gyorsan fejlődik, mivel az utóbbi időben rengeteg befektető érkezik – fejtették ki az egyházi elöljárók. Hozzátették: a katolikus egyház főként az egészségügy területén igyekszik segíteni, ám sokat tudnak tenni az igazságos élelmiszer-elosztásért, az élelmiszer-biztonságért és az ivóvízkészletek megóvásáért.

Samson Bekele Demissie, az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház Gyermek- és Családügyi Szervezetének vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: az egyháznak és az egyházi vezetőknek Etiópiában kiemelkedő felelősségük van abban, hogy a különböző kultúrák között megfelelő párbeszéd folyik-e, hogy van-e béke és stabilitás. Hozzátette: épp e nagy felelősség miatt van szükségük a helyi keresztény egyházaknak minden segítségre.

A három elöljáró köszönetet mondott hazánknak a gazdasági és oktatási támogatásokért
Fotó: Teknős Miklós

– Etiópia jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe és ezek leküzdésében számítunk Magyarország segítségére. Örülünk, hogy Magyarország érdeklődik országunk iránt, és segítséget kíván nyújtani Etiópiának, különös tekintettel a helyi keresztény közösségre, amelynek kétezer éves kultúrája, öröksége van – fogalmazott lapunknak Berhaneyesus Demerew Souraphiel bíboros, az Etióp Katolikus Egyház vezetője. Elmondta: hosszú távú céljuk, hogy helyreállítsák azt a nagyrabecsülést, amely országukat megillette történelmének jelentős részében.

Girma Borishie Bati, a Mekane Yesus Etióp Evangéliumi Egyház fejlesztési és társadalmi bizottságának igazgatója arról beszélt, hogy országuknak szüksége van a magyar kormány és a magyar emberek által nyújtott segítségre. – Fejleszteni szeretnénk az infrastruktúránkat, az egészségügyi és oktatási rendszerünket. Nagy szükségünk van gyógyszerekre, orvosi eszközökre, és örülnénk neki, ha orvo­saik önkéntes munkát tudnának nálunk végezni. A keresztény közösségnek kiemelkedő lehetőséget jelent a magyarországi ösztöndíjrendszer, amelyet tovább szeretnénk fejleszteni – fejtette ki.

Az eseményen beszédet mondott Azbej Trisztán, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. – A program részeként eddig 35 ezer embernek tudtunk segíteni, akiknek enélkül a támogatás nélkül el kellett volna hagyniuk hazájukat – emelte ki a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.