Semmelweis Ignáccal hirdeti a kézmosás fontosságát a Google

Haiman Éva
2020. 03. 20. 10:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmelweis Ignác a főszereplője annak az animációnak, amivel a kézmosás jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a Google. Puskás Öcsi mellett Semmelweis Ignác az egyik legismertebb magyar világszerte, akit mindenütt az anyák megmentőjeként emleget a hálás utókor, de életében nem csak az orvostársadalom nem hitt neki, még a családja is őrültnek tartotta.

Több mint 150 év telt el az óta, hogy Semmelweis rájött: az édesanyák és újszülöttjük életét veszélyeztető gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozzák azzal, hogy a boncteremből sokszor közvetlenül a szülőszobára mennek, ahol anélkül vizsgálják meg a várandós nőket, hogy előtte kezet mostak volna. A felfedezés korszakhatárt hozott az orvoslásban, egyúttal olyan örök érvényű igazságnak is bizonyult, amire a mai napig nem lehet elégszer felhívni a gyógyításban részt vevők figyelmét. A koronavírus világjárvány idején pedig talán már mindenki tudja, mekkora jelentősége van a kézmosásnak a vírusok és baktériumok továbbadásának megakadályozásában. A Google nem véletlenül választotta tehát Semmelweis Ignácot a figyelemfelhívó animációjához, akit nem mellesleg 1847-ben ezen a napon tért vissza a bécsi közkórház szülészeti klinikájára, ahol kötelezővé tette az alapos kézmosást és a klórmésszel fertőtlenítést, és bár a gyermekágyi halálozás drasztikus csökkenése bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését, még évtizedekbe telt, amíg felfedezése jelentőségét végleg elismerték a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásai nyomán, a gyakorlatban pedig csak az angol Lister antiszeptikus műtétvezetési gyakorlata során alkalmazták először.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.