Sikeres volt a sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtétje

Jól vannak a megműtött bangladesi, fejüknél összenőtt sziámi ikrek, akiknek egy szövettágító implantátumot kellett beültetni, ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek az orvosok a nagy kockázatot jelentő végleges szétválasztáshoz. A következő időszakban döntenek arról, hogy milyen további vizsgálatokra, előzetes beavatkozásokra van szükség, ha az eredmények alapján a végleges szétválasztás mellett döntenek.

Szilágyi Anna
2019. 02. 07. 11:12
null
A bangladesi kislányokat január 25-én operálta meg a magyar orvoscsoport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két és fél éves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével – számolt be honlapján a Semmelweis Egyetem. Az operációt január 25-én, az egyetem munkatársainak közreműködésével végezték el. Azóta a kislányok jól vannak és már elhagyhatták a klinikát.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a bangladesi ikerpár a fejénél van összenőve, ezért szétválasztásukat csak összetett és kockázatos operációkkal, valamint komoly tapasztalattal rendelkező szakembergárda közreműködésével lehet megvalósítani. Ismert, a szétválasztó műtétsorozat első fázisát – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztását – 2018-ban végezték el Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársának vezetésével, Bangladesben.

A műtétsorozatot a világon egyedül egy magyar orvoscsapat – Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely – vállalta, ezért az első beavatkozások után Budapestre hozták Rabiát és Rukiát, hogy az itthoni, orvosszakmai szempontból jóval ideálisabb körülmények között folytathassák az operációkat.

A bangladesi kislányokat január 25-én operálta meg a magyar orvoscsoport

Az alapítvány és az egyetem egyeztetését követően a gyermekek a szüleik­kel január 5-én érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a spe­ciális plasztikai sebészeti műtétet a Semmelweis Egyetem klinikáin elvégezzék.

A műtét előtti hetekben az ikrek általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor- és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás a szétválasztó műtétsorozat második fázisát jelentette, mely az úgynevezett expander implan­tátumok beültetéséből állt.

A következő hetekben-hónapokban – az eredmények folyamatos értékelése alapján – egy orvoscsoport dönt majd arról, hogy milyen további vizsgálatokra, illetve előzetes beavatkozásokra van szükség, ha a végleges szétválasztás mellett döntenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.