Sikert érhet ősszel is a mostani eredmény

Kötöttnek veszik a választóktól múlt vasárnap kapott mandátumot, így a nemzetek Európájában gondolkodnak, továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, emellett a keresztény kultúra védelmét is a legfontosabb célok között tartják számon — jelentette ki tegnap Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére elárulta: az EP-választáson képviselővé választott Trócsányi László június 23-ával távozik a miniszteri posztról.

Magyar Nemzet
2019. 05. 31. 11:15
null
A miniszter Európa-rekordnak nevezte a kormánypártok múlt vasárnapi győzelmét Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az az erős felhatalmazás, amelyet a Fidesz–KDNP kapott az európai parlamenti (EP-) választáson, nagy segítséget nyújt az európai politikai vitákban – mondta a tegnapi Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormánypártok győzelmét Európa-rekordnak nevezte, mivel a máltai kormánypárt után ők érték el a legjobb eredményt, az Európai Néppártot (EPP) figyelembe véve pedig a Fidesz a legerősebb párt.

Kijelentette: ebből kiindulva azt a következtetést lehet levonni, hogy az önkormányzati választáson Budapesten is nagy győzelmet fognak aratni.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: kötöttnek veszik a választóktól kapott mandátumot, így a nemzetek Európájában gondolkodnak, továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, emellett a keresztény kultúra védelmét is a legfontosabb célok között tartják számon.

A miniszter Európa-rekordnak nevezte a kormánypártok múlt vasárnapi győzelmét
Fotó: Kurucz Árpád

Megerősítette, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az E­urópai Bizottság élére. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: ahogyan a kabinet Magyarországon is mindent megtett azért, hogy Soros György ne alapíthasson kormányt, úgy Európában sem szeretné, hogy ez bekövetkezzen.

A Miniszterelnökség vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány kezdeményezi az Országgyűlésnél a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének határidő nélküli elhalasztását. Indoklásul közölte: noha a kormány szerint az elfogadott jogszabály megfelel az európai sztenderdeknek és a jogállamiság követelményeinek, a közigazgatási bíráskodás bevezetése olyan nemzetközi vita kereszttüzében áll, amely – a kabinet szerint alaptalanul – megkérdőjelezi a bírói függetlenséget.

– A kormány döntése az ország pozícióját javítja az EU-ban – jelentette ki egy újságírói felvetésre.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy ki lehet az utódja az EP-választáson képviselővé választott Trócsányi László igaz­ságügyi miniszternek, Gulyás Gergely azt válaszolta: Orbán Viktor miniszterelnök a héten négyszemközt is tárgyalt Trócsányi Lászlóval, és abban állapodtak meg, hogy június 23-ával távozik a miniszteri posztról, az új tárcavezető személyéről pedig egyelőre nincs döntés. Lapunk arra is kíváncsi volt, a kormány kit támogat európai bizottsági elnöknek.

Gulyás Gergely azt felelte: Magyarország tisztában van saját helyével az EU-ban, és pillanatnyilag az az álláspontja, hogy a két csúcsjelöltön kívül minden más jelöltet szívesen megfontol. – Örülnének annak – mondta –, ha a brüsszeli bizottság elnökét az Európai Néppárt adná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.