Simicskó: „Bányát nyitottak” Erzsébetvárosban, amihez az áramot is lopják

Az Országgyűlésben a kormánypártok képviselői az ellenzék felelőtlenségét kritizálták.

2020. 11. 02. 17:52
SIMICSK Istvn
Budapest, 2019. mrcius 18. Simicsk Istvn, a Fidesz kpviselje napirend eltt felszlal az Orszggyls plenris lsn 2019. mrcius 18-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István (KDNP) napirend előtti felszólalásában úgy összegzett, hogy Magyarország eddig helytállt a védekezésben – egészségügyi és gazdasági értelemben is. A képviselő a múltat felidézve elmondta, hogy száz évvel ezelőtt a spanyolnáthának három nagy hulláma söpört végig a világon, és épp a második hullám volt a legrosszabb. Emlékeztetett: száz évvel ezelőtt hasonló módon védekeztek a kór ellen: a tömeges összejövetelek kerülésével, a gyakori kézmosással és a maszkviseléssel.

Simicskó felszólalásában a kormány járványkezelésével szembeállította a baloldal ténykedését, amely szavai szerint hátráltatja a védekezést, valamint az önkormányzatok esetében megszorításokkal reagál a krízishelyzetre. Ez utóbbira példaként Karácsony Gergelyt hozta fel, aki a vállalkozások megadóztatását készíti elő Budapesten, valamint megemlítette Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármestert is, aki a piacokat „sarcolja”. – Niedermüller Péter épp az építményadót emeli meg, de eközben bányát nyitottak Erzsébetvárosban, amihez az áramot is lopják – mondta Simicskó István.

Válaszában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a baloldal hagyományosan a megszorítás eszközéhez nyúl a válságkezelés során. Az államtitkár számos ilyet felsorolt: a baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, emelte az áfát és a nyugdíjkorhatárt, csökkentette a táppénzt, elvett egyhavi bért a közszférában dolgozóktól és mindezek mellé hiteleket vett fel.

Kósa Lajos (Fidesz) napirend előtti felszólalásában szintén a baloldali válságkezeléssel foglalkozott, mint mondta, „bajban ismerszik meg az ember”. Felidézte, hogy a vírusválság elején Jávor Benedek, Karácsony pártjának politikusa ártalmatlannak minősítette a járványt. – Ma a fővárost képviseli Brüsszelben – emlékeztetett Kósa. A baloldali válságkezelés balfogásai között említette Karácsony azon intézkedését, amellyel csökkentette a BKV járatszámait, amelyet aztán vissza kellett vonni. Mint mondta, az ingyenes parkolással a kormány oldotta meg a problémát. Emlékeztetett arra is, hogy segítség helyett álhírkampányba kezdett az ellenzék. Kósa Lajos felidézte, hogy Szabó Tímea arról beszélt tavasszal, hogy Magyarországon szedte a vírus a legtöbb áldozatot a világon – ami semmilyen szempontból nem közelítette meg az igazságot.

Válaszában Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség parlamenti ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a baloldal 2009-ben már tönkretette az országot, 2010 után azonban a Fidesz–KDNP gazdasági fordulatot hajtott végre, aminek köszönhetően visszatér a 13. havi nyugdíj, valamint történelmi mértékű béremelésben részesülhetnek az orvosok. Zsigó szerint a kormány kiemelt figyelmet fordít a családokra is: öt százalékra csökken az új építésű lakások áfája, valamint áfamentességet biztosítanak a csokot igénybe vevők számára és hárommillió forinttal támogatják a lakásfelújításokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.